fbpx

[Foto] Dan pred vrhom EU-AU v Ruandi poln pretresljivih zgodb: Minister Logar obiskal muzej genocida in šolo, ki jo je pomagalo zgraditi ministrstvo

Foto: Anže Logar

Zunanji minister Anže Logar se udeležuje ministrskega srečanja EU-Afriška unija, v Ruandi, ki bo danes, 26. oktobra 2021. Ministri in ministrice Evropske unije in Afriške unije za zunanje zadeve se bodo v tej sestavi srečali drugič od januarja 2019, da bi ocenili napredek, dosežen od petega vrha EU-AU (Abidžan, 29. in 30. november). Prav tako bodo izmenjali mnenja o partnerstvu med EU in AU ter o možnostih za okrepitev sodelovanja. Že dan prej je Logar poln vtisov, med drugim je obiskal tudi šolo, za katero je prispevalo tudi ministrstvo za zunanje zadeve.

“Ruanda, dan pred ministrialom EU-AU. Obisk Bugesera, kjer organizacija Interpeace izvaja največji projekt sprave, obisk muzeja genocida v Kigaliju, nato obisk šole St. Vincent de Paul, kjer je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije prispeval sredstva za izgradnjo. Dan poln pretresljivih zgodb, a tudi upanja za jutri.”, je v svojem odzivu zapisal Anže Logar.

Teme, ki bodo na dnevnem redu
Na srečanju bodo ministri razpravljali o več temah: odziv na pandemijo covida-19 in okrevanje po njej;  krepitev odpornosti; vlaganje v digitalni in zeleni prehod; mir, varnost in globalno upravljanje; migracije in mobilnost; izobraževanje, znanost, tehnologija ter razvoj znanj in spretnosti; odnosi med EU in Afriko (ozadje); ministri in ministrice naj bi pred šestim vrhom EU-AU, ki bo predvidoma v Bruslju v začetku leta 2022, opredelili najpomembnejše skupne prednostne naloge, priložnosti in izzive na dnevnem redu.

Foto: Anže Logar

Foto: Anže Logar

Srečanje bosta skupaj gostila visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell ter podpredsednik vlade/minister za zunanje zadeve Demokratične republike Kongo in predsednik izvršnega sveta AU Christophe Lutundula Apala Pen’Apala. Srečanja se bo udeležila komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen. Ob koncu seje bo objavljeno skupno sporočilo za javnost.

Minister Logar in visoki predstavnik EU za zunanje zadeve Josep Borrell. (Foto: FB)

Foto: FB

Anita Gužvič