[Foto] Pri Zadru izlivali vsebino greznice kar v bližini čarobnih plaž! Župan miri, da je vse v najlepšem redu …

Cisterne, ki so praznile greznico in izlivale vsebino v gozd. (foto: družbena omrežja)

Sredi čudovite narave, le streljaj od čarobnih plaž blizu Zadra, sta dve cisterni prejšnji teden v nedeljo po 13. uri praznili greznico – fekalije in vse ostalo, kar se vanjo zbira, od detergentov do kemikalij, ki jih dnevno uporabljamo v gospodinjstvih. Turist, ki se je sprehajal po gozdu Privlake, pa je naletel na neverjeten prizor, saj so cisterne vsebino greznice praznile kar v gozdu. Po besedah turista so bile jasno vidne sledi razlitja, izkopana pa je celo jama, polna črne, smrdljive tekočine. Župan Privlake pa trdi, da zemlja na parceli, kjer se izliva greznica, ne prepušča.

Črna stran hrvaškega turizma na območju Zadra, s katero se že leta neuspešno borijo tudi lokalni prebivalci. Namreč, po tem, ko je turist razkril, kje dejansko praznijo greznico, so se oglasili tudi drugi, med njimi občani, ki pravijo, da na tem območju pogosto nevzdržno smrdi, smrad pa se čuti tudi do glavne ceste na tej lokaciji, poroča Net.hr.

Privlaka, ki se ponaša s svojimi plažami, namreč še vedno nima urejene kanalizacije, enako velja za mnoge druge kraje v okolici. Ob hišah in apartmajih se gradijo greznice, za njihovo oskrbo pa občina izdaja koncesije privatnim podjetjem s cisternami, ki naj bi skrbela za izpraznitev greznic. Vsako leto se število prebivalcev v tem obmorskem mestu zaradi apartmajev podvoji ali celo potroji, cisterne, ki praznijo greznice, pa prihajajo tudi po večkrat tedensko.

Izkopane jame, v katere izlivajo greznico. (Foto: družbena omrežja)

Občina je potrdila, da je seznanjena s problemom in da izkopane jame ne prepuščajo
Župan Privlake Gašpar Begonja je dejal, da je za “črpanje, odvoz in skrb za fekalije iz greznic zagotovljeno na podlagi koncesijske pogodbe, kjer je dogovorjeno, da se fekalije odlagajo na območje, ki ga mora zagotoviti koncesionar sam. Tako je koncesionar zagotovil parcelo, na katero odvaža vsebino greznice, to je na lokaciji Sv. Kata, na kateri pa se vsaj enkrat mesečno izvajajo obvezni preventivni dezinsekcijski ukrepi”. Župan je še potrdil, da so bile na občino v preteklosti že podane prijave in pritožbe, hkrati pa je zatrdil, da komunalna služba ni potrdila, da izkopane jame prepuščajo, čeprav po slikah sodeč in po besedah občanov ni nikakršnih znakov sanacije in je razvidno, da se vsebina greznice dobesedno vpija v izkopane jame in okoli njih. Koncesionar, ki izliva vsebino v gozd, pa je na informativnem razgovoru dejal, da jo izliva na za to predvideno mesto, v jame, ki so njegova last.

Rajko Golob

 • Spartan

  Što južnije, to tužnije!

  • Black_hawk

   Ne more bit drugače.

 • Franc Šink

  Na Hrvaškem ni več čarobnih plaž. Samo še čarobne cene.

  • Drazen Kovac

   Verjetno sklepaš iz časopisov,bolje bi bilo se prepričat in ugotovit da so to samo napihovanja in nabijanje bal,vnuki naj te zapeljejo pa oceni sam,pa lp!

  • Black_hawk

   Cene niso problem, vse ostalo pa ja.

 • Objektivno

  Hrvaški obala in otoki so 1000% preobremenjeni na infrastrukturi iz časov Austro-Ogrske.

 • Drazen Kovac

  Zanimivo,v Žusterni je bilo zelo bolše in higijensko kar direkt na plažo iz kanala.

 • Olga101

  Slovencem fekalije ne škodijo, so se že doma prekužili!

  • Black_hawk

   Slovenska obala ni omembe vredna, hrvaška se pa ponaša z nevem kakšnih turizmom…

 • Novo Jutro

  No, tako slabo pa spet ni, samo prisotna ti mora biti misel, da si pač na Balkanu.

 • Minovak

  Na YT obstaja video, ko kmet prazni cisterno gnojnice ob sami plaži v Šimunih na Pagu. To se jim je zdelo povsem naravno in njihovo morje ni tako “kristalno”, kot nam lažejo, inteligenca pa, ne, da bi govoril.
  https://youtu.be/j2OtWlfOKeQ