[FOTO] Slavna fontana krvavo rdeča: “Kristjani so vsak dan v življenjski nevarnosti”

Foto: epa

Fontana Trevi v Rimu je bila včeraj obarvana v rdečo. Mračna preobrazba je simbolizirala kri preganjanih kristjanov. “Želel sem opozoriti na dramo sirskih kristjanov. Vsak dan so v življenjski nevarnosti in morajo bežati, zapuščajoč vse za seboj,” je opozoril škof Antoine Audo.

Turisti, ki si vodnjak Trevi množično ogledujejo kot eno največjih znamenitosti Rima, so tokrat zrli v preživele in sorodnike žrtev napadov na kristjane v Afriki in na Bližnjem vzhodu. “V Homsu so vse cerkve uničene zaradi vojne. Danes so bili napadeni kristjani iz Maaloule, uničene so bile cerkve iz 5. stoletja,” je še pojasnil škof.

Krik na pomoč
Rdeča barva je tako tudi krik na pomoč. Molitveno bdenje je pripravila italijanska veja papeške fundacije Pomoč Cerkvi, ki trpi. Pozornost javnosti želijo usmeriti na te dramatične situacije, ki jim je bil priča ves svet, poroča Radio Vaticana. Sistematično kršenje pravice do verske svobode, še posebej v škodo kristjanov, mora postati glavna tema javnih razprav, da bi se izognili nevarni brezbrižnosti in doslednemu nadaljevanju te neznosne agonije, zatrjujejo pri združenju Pomoč Cerkvi, ki trpi.

Cerkev: To je možnost, da pokažemo na navzočnost mučeništva
Podporo iniciativi izraža tudi Cerkev v Italiji. “Živo rdeče obarvana fontana bo priložnost, da pokažemo na navzočnost mučeništva tudi v današnjem času ter da dvignemo h Gospodu gorečo molitev za preganjane kristjane in vse zatirane ljudi. Obenem upamo, da bo vedno večja občutljivost za to temo prinesla sadove zavzete in dejavne vključenosti,” je v sporočilu fundaciji zapisal predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco. Obenem je povabil k “molitvi in delovanju za kristjane in nekristjane, ki po vsem svetu trpijo zaradi nerazumevanja, sovraštva in preganjanj”.

N. K.

 • AlojzZ

  Oh! Papež meni drugače:

  Papež s seboj na letalo za Vatikan vzel 12 muslimanskih beguncev http://www.zurnal24.si/papez-begunci-lezbos-clanek-269001

  • Nič ni narobe, če jih je vzel 12 . Žalosti pa me, da ni bilo med njimi nobenega kristjana. :(
   Kristjani so po vsem svetu v nevarnosti za svoje lastno življenje.
   Zaradi dejanja usmiljenja tega sv. očeta, se noben musliman ne bo spreobrnil v krščansko vero, je pa to lahko velika priložnost za te krvoloke, ki tako hrepenijo priti v sam Vatikan.

   • Steiermark

    marta, verjetno ne poznaš zadeve, zato tako komentiraš! Papež je neki krščanski družini, obljubil, da jih bo vzel s sabo v Vatikan, nazadnje pa je požrl besedo in vkrcal v letalo muslije, ki segajo po življenju drugih, predvsem kristjanov! Ne razumem pa, kaj imajo za iskati musliji, v krščanski Evropi, ko vsi vemo (tudi iz njihovih izjav….), da ne prihajajo v Evropo, ker so preganjani (ker si potem nebi izbirali oz. zahtevali razporeditve v najbogatejše države, amak bi se samo umaknili – predvsem družine z majhnimi otroki, mladi moški pa bi se borili za svojo domovino!) ampak, z zahtevami, da se jim omogoči boljše življenje, za naš denar – da se jim dodeli hišo, avto, ter visoko socialno podporo, o kakršni mi, ki jih plačujemo, lahko samo sanjamo!

 • Peter

  Povejti to svojemu sefu, mi to vemo.

 • Osti jarej

  …nikoli konec ceremonij…