[Foto] V Iranu neznani strelec pokončal vojaškega oficirja, zadolženega za dobavo dronov Rusiji

Prizorišče napada na Mehdija Molashakija (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Po svetu je zaokrožila vest, da je bil v Iranu ubit visoki vojaški častnik iranske revolucionarne garde. To je posebna veja iranske vojske, ki je zadolžena za obrambo islamističnega političnega sistema. Polkovnik Mehdi Molašaki, ki ga je ustrelil neznani storilec, je bil zadolžen za dobavo iranskih dronov, prav teh, ki jih ruska vojska uporablja za obstreljevanje civilnih objektov. Vest je svetu sporočila iranska poluradna tiskovna agencija Tasnim, ki je tudi sicer povezana z iransko revolucionarno gardo. 

Mehdi Molašaki je bil ustreljen v iranskem mestu Zahedan, prestolnici regije Baločistan na jugovzhodu države. Napadalec je napadel iz avta in poleg ruskega sodelavca Molašakija ubil še enega visokega uradnika revolucionarne garde Javada Keikha.

Tako Molašaki kot Keikha sta bila pripadnika posebnega paravojaškega odreda revolucionarne garde imenovanega Basij, ki je bil zadolžena za zatiranje protestov, ki so izbruhnili po tem, ko je iranski režim ubil mlado Mahso Amini zgolj zaradi tega, ker ni bila pripravljena nositi naglavne rute. Revolucionarna garda in druge varnostne sile so skušale protestnike, ki so se v Zahedanu pridružili vseiranskim protestom, brutalno zatreti, poroča Iran International.

Posnetek iranskega Shahed 136 drona nad ukrajinskim nebom (Vir: Twitter)

Pred umorom omenjenih uradnikov je vodja iranskih sunitov obtožil ajatolo Alija Hameneja krivde za masaker sunitov 30. septembra v Zahedanu, ko je revolucionarna garda umorila 90 neoboroženih Baločistancev. Molashakijev uboj se je prav tako zgodil po tem, ko je bil v provincialni prestolnici Zahedan ustreljen Mousavi, regionalni vodja obveščevalcev iranske revolucionarne garde.

Problematična regija
Ta regija tudi sicer velja za problematično, saj jo zadnja štiri desetletja pretresa medversko nasilje. Prebivalci Baločistana so namreč pretežno suniti in predstavljajo približno 10 odstotkov celotne iranske populacije. Militantni islamski režim, ki v Teheranu ohranja absolutno oblast, pripada šiitski veroizpovedi.

Gal Kovač