Francija označila gladomor kot genocid nad Ukrajinci: Bo “jedrna Evropa” prepričala Fajonovo?

Francoski parlament (Vir: epa)

Francoski parlament je skoraj soglasno izglasoval resolucijo, s katero so priznali načrtni stradež milijonov Ukrajincev po Stalinom kot genocid. Za resolucijo je glasovalo 168 predstavnikov francoskega ljudstva, proti le dva. Izid glasovanja je, razumljivo, naletel na val odobravanja v Kijevu, medtem ko se koalicija v Sloveniji na glasovanje še ni odzvala. Kako bi se le, saj so le nekaj dni nazaj zavrnili resolucijo, ki bi Rusijo prepoznala kot teroristično državo. 

“Totalitarni režim Kremlja, pretekli ali sedanji, ni mogel uničiti in nikoli ne bo uničil resnice in pravice,” je dejal Volodimir Zelenski, francoskim poslancem se je zahvalil tudi zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je na Twitterju zapisal: “Hvaležen sem Franciji za priznanje gladomora 1932–33 kot genocida nad Ukrajinci in za počastitev spomina na žrtve Stalina in njegovega režima.” Dodal je še, da s “tem zgodovinskim glasovanjem je [francoski parlament] jasno povedal, da takšni zločini ne bodo nikoli pozabljeni in se ne smejo nikoli ponoviti”.

O gladomoru je Evropski parlament glasoval že preteklo leto in jo potrdil s prevladujočim številom glasov. V resoluciji so zapisali: “[Evropski parlament] priznava gladomor, umetno lakoto v letih 1932–1933 v Ukrajini, ki jo je povzročila premišljena politika sovjetskega režima, kot genocid nad ukrajinskim ljudstvom, saj je bil storjen z namenom uničenja skupine ljudi z namernim povzročanjem življenjskih pogojev, ki so preračunani na njegovo fizično uničenje.” Na slovenski levici so se glasovanju izognili: Milan Brglez (SD) ni glasoval, Matjaž Nemec iz vrst Socialnih demokratov in Klemen Grošelj (nekdanja LMŠ) se glasovanja nista niti udeležila. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

https://twitter.com/visegrad24/status/1640803787072851970

Že pred tem je Evropski parlament izglasoval resolucijo, ki je prepoznala Rusijo kot podpornico terorizma. Resolucija je bila sprejeta z 494 glasovi za in 58 proti, 44 jih je bilo vzdržanih. Med njimi so bili tudi slovenski poslanci, ki v Bruslju predstavljajo levico. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Tanja Fajon je lagala v državnem zboru
Kot že rečeno, pa zadnje glasovanje v Parizu sila neugodno za vladajoče v Sloveniji in Tanjo Fajon, ki se je v predvolilnem času zaklinjala k “jedrni Evropi”, ki jo v največji meri predstavljata prav Francija in Nemčija. V sredini meseca je v državnem zboru potekala razprava o prepoznavi Rusije kot teroristične države, ki jo je koalicija vehementno zavrnila, zunanja ministrica pa se je spotoma zapletla tudi v laži. Tako je v DZ razpravljal Janša: “Spoštovana gospa ministrica Fajon, rekli ste, da je romunski parlament sredi decembra razpravljal o podobni temi in zavrnil resolucijo. Mi smo, potem ko na spletu nismo našli nobene vesti, vprašali romunsko zunanje ministrstvo, kdaj je romunski parlament o tem razpravljal, in njihov odgovor je, da nikoli. Torej ste se zlagali. Moje vprašanje je, ali boste zaradi tega odstopili. Ker smo trikrat postavili isto vprašanje in trikrat dobili lažniv odgovor. In to na neko dejstvo, ki ga je možno preveriti.”

Bodo Socialni demokrati sedaj, ko so tudi v jedrni Evropi prepoznali gladomor kot obliko genocida, sami v parlamentarno proceduro vložili resolucijo z enako vsebino? Če ne, bo še enkrat potrjeno, da so bile krilatice o jedrni Evropi le slaba krinka za resnične simpatije Socialnih demokratov do – Kremlja.

Gal Kovač