fbpx

FRANCIJA V ŠOKU: V palmovem drevoredu zmečkana trupla, ranjeni in prestrašeni. Med žrtvami veliko otrok

foto: EPA

Teroristični napad v Nici je že tretji večji terorističen napad v Franciji v zadnjih 18 mesecih. “Ko smo se ozrli, smo v oddaljenosti treh metrov videli tovrnjak, ki je drobil vse pred seboj,” je povedala ena izmed očevidk pokola v Nici. Francija je pretresena in ves svet ponovno žaluje. Med mrtvimi je tudi veliko otrok.

Napad se je zgodil med ognjemetom. Kamion je zapeljal v množico, ki je praznovala dan Bastilije. Ljudje so prestrašeni in šokirani bežali na vse konce. Zavladal je kaos. Islamski skrajnež pa je po svoji morilski vožnji za seboj pustil zmečkana trupla, ranjene in prestrašene.

Po najnovejših podatkih je v Francoski Nizi pod kolesi devet tonskega tovrnjaka umrlo najmanj 84 ljudi. Policist je Islamskega skranježa ubil, potem ko je slednji prevozil dva kilometra.

Tovrnjak je zapeljal v množico
Očividka Isabelle Granger je povedala: ”Bili smo na rok koncertu, zelo blizu dogodka. Ko se je koncert končal in smo zapuščali prizorišče, smo zaslišali kričanje ljudi, vsepovsod so ljudje bežali. Ko smo se ozrli, smo v oddaljenosti treh metrov videli tovrnjak, ki je drobil vse pred seboj. Zmečkal je toliko ljudi. Slišali smo tudi streljanje. V paniki smo se zatekli v neko stavbo.”

(Foto: epa)

Boj proti terorizmu se nadaljuje
Napadalec je bil 31-letni francosko tunizijski državljan, ki je med vožnjo tudi streljal. Francoski predsednik Francois Hollande je danes terorističen napad tudi uradno potrdil: ”Voznik tovrnjaka je ubit. Trenutno ne vemo, ali je imel pomagače. Preverili bomo njegovo identiteto, ki nam bo dala smernice nadaljnjega preiskovanja.”

Ubite družine z otroki
Med mrtvimi je veliko otrok. Napad je bil izvršen na francoski državni praznik, v jutranjih urah je v Parizu potekala vojaška parada. Francoski minister za notranje zadeve Bernard Cazeneuve je bil pretresen: ”Gre za izjemno strašno tragedijo. 80 mrtvih, 18 v kritičnem stanju, številni ranjeni.’

V palmovem drevoredu zmečkana trupla, ranjeni in presrašeni 3

(Foto: epa)

Svet žaluje in Franciji izreka sodlidarnost
Na azijsko evropskem vrhu v Mongoliji so se prisotni žrtvam poklonili z minuto molka. Oglasil se je tudi predsednik evropske komisije Donald Tusk: ”Tragični paradoks je v tem, da so bili napadeni ljudje, ki so praznovali svobodo, enakost in bratstvo. Danes smo vsi, Evropa in Azija povezani skupaj s francoskim ljudstvom in njihovo vlado. Obsojamo napad, ki nas bo vodil v boj proti skrajnemu nasilju in sovraštvu.”

Žrtvam so se z minuto molka poklonili tudi ameriški kongresniki (foto: epa).

Francija med prvimi tarčami IS
To je bil tretji večji terorističen napad v Franciji v zadnjih 18 mesecih. Država je v izrednih razmerah od 13. novembra lansko leto, saj jo ima Islamska država za eno prvih tarč svojih napadov. Potem ko je Francija lažje zadihala, saj ji je uspelo pred vsakim poskusom napada, ubraniti evropsko prvenstvo v nogometu, je država spet v krču.

Aleksandra Jug