Francoski generali svarijo pred državljansko vojno

Francija, Pariz. Zasedanje parlamenta v Franciji. Francoski parlament.

Potem ko je dvajset upokojenih generalov v odprtem pismu pozvalo Macrona, naj ukrepa glede islamizma, je šestnajst generalov v Franciji poslalo podoben dokument tudi poslanskim skupinam. Skrbi jih, da bo v Franciji izbruhnila državljanska vojna.

Aprila letos je v Franciji več kot 20 upokojenih generalov, sto visokih časnikov in čez tisoč drugih vojaških uslužbencev podpisalo odprto pismo, ki je bilo objavljeno v francoski reviji Valeurs actuelles. V njem so Emmanuela Macrona in politični razred pozvali k ukrepanju glede nevarnosti islamizma in vzporednih migrantskih skupnosti, v katerih se priseljenci požvižgajo na francoske zakone. Upokojeni generali so opozorili tudi na možnost etnične državljanske vojne, če ne bo prišlo do pravočasnega ukrepanja.

O podobnem scenariju je v svoji zadnji knjigi Etnična apokalipsa (Ethnic Apocalipse), ki jo je napisal preden je preminil, svaril tudi francoski identitarni mislec Guillaume Faye. Pismo je razdelilo javnost na tiste, ki so podprli generale, in tiste, ki so jih obtožili »ekstremizma«. Kmalu zatem pa je francosko javnost še bolj razburil dokument, ki ga je šestnajst še aktivnih generalov poslalo vsem poslanskim skupinam in v katerem prav tako opozarjajo, da lahko v Franciji pride do državljanske vojne.

16 podpisnikov novega dokumenta
Dokument, ki ga je poslanskim skupinam poslalo šestnajst generalov, naj ne bi bil povezan z odprtim pismom upokojenih generalov. V dokumentu, ki ima 21 strani, aktivni generali pozivajo k določanju trdne strategije proti islamizmu in »razpadu Francije«. V njem opozarjajo predvsem na možnost državljanske vojne, do katere bi lahko prišlo zaradi vse bolj razdeljene družbe v Franciji in zaradi spodletelega poskusa ustvarjanja multikulturne družbe, katerega posledica je uvoz islamizma v Francijo in Evropo. “Napovedana nam je bila hibridna vojna, ki je večplastna in se lahko konča v boljšem primeru z državljansko vojno, v najslabšem pa s krutim porazom, zaradi katerega bomo ostali brez prihodnosti,” je v dokumentu zapisala skupina šestnajstih generalov. Generali naj bi pripadali krogu Cercle de Réflexion Interarmées, ki je znan tudi po tem, da zagovarja novo skupno avtonomno evropsko obrambno strategijo in ni preveč naklonjen zvezi NATO. Omenjena skupina naj bi se razvila iz skupine Varuhi Agore. Med podpisniki je tudi Henri Roure, ki je bil v preteklosti namestnik nekdanjega župana južnofrancoske občine Prades in zdajšnjega francoskega premierja Jeana Castexa.

Opozorilo ali napoved?
Sicer sta po poročanju francoskih medijev le dva podpisnika novega dokumenta, ki svari pred državljansko vojno, podpisala tudi omenjeno odprto pismo upokojenih generalov. V nasprotju z odprtim pismom Macronu pri tem dokumentu ne gre za poziv, temveč bolj za večdimenzionalen strateški bojni načrt proti islamizmu in posledicam množičnih migracij. Seveda francoski mediji ob tem že špekulirajo, da morda generali vedo stvari, ki ostajajo javnosti neznane. Nekateri gredo celo tako daleč, da omenjajo državni udar. Francoske oblasti so že glede pisma, ki so ga objavili upokojeni generali, med podpisniki pa so tudi aktivni uslužbenci vojske, grozile, da bodo te kaznovale. Kljub temu gre v obeh primerih predvsem za opozorilo, saj francosko in evropsko civilizacijo ogroža naraščajoči islamizem, katerega žrtve iz leta v leto naraščajo. Vzporedne družbe so težava že desetletja, kljub temu pa se francoske oblasti niso pripravljene spoprijeti s to problematiko. Zato lahko le upamo, da bo namesto tipičnih obtožb »skrajno desnega« ekstremizma francoska javnost upoštevala opozorila in predloge omenjenih generalov.

Andrej Sekulović