V Indiji našteli že več kot 8800 primerov smrtonosne glivične okužbe pri tistih, ki so okrevali po koronavirusu

Datum:

Iz Indije poročajo o že več kot 8800 primerih smrtonosne mukormikoze. V zadnjih mesecih so našteli na tisoče primerov okužbe pri tistih, ki so okrevali po covidu-19. Umrljivost ob sicer redki glivični okužbi, ki jo povzroča črna plesen, je kar 50-odstotna, nekatere med bolniki pa pred smrtjo rešijo z odstranitvijo očesa, poroča britanski BBC.

Zdravniki so ocenili, da obstaja povezava s steroidi, ki jih uporabljajo za zdravljenje covida-19, posebej pa so pri tem ogroženi diabetiki. Bolnike okužba prizadene 12 do 18 dni po okrevanju od covida-19.

O več kot polovici primerov okužbe z mukormikozo so poročali iz zveznih držav Gujarat in Maharashtra na vzhodu Indije, še najmanj 15 indijskih zveznih držav pa je zabeležilo med osem in 900 primerov. Glede na porast okužb so oblasti 29 indijskih zveznim državam predlagale razglasitev epidemije, poroča Sta.

Samo v bolnišnici Maharaja Yeshwantrao v osrednji Indiji je število bolnikov v tednu dni naraslo z osmih na 185. Primarij bolnišnice V P Pandey je za BBC ocenil, da je takšen porast nepričakovan, okužbo s to boleznijo pa označil za zahtevnejšo od t okužbe z novim koronvirusom. Med drugim je ugotovil, da glivična okužba večinoma prizadene moške, ki so bili ob covidu-19 zdravljeni s steroidi in so imeli pridruženo sladkorno bolezen.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...