fbpx

Francoski republikanci zahtevajo Evropo več hitrosti in manj federalizma

Nicolas Sarkozy in Laurent Wauquiez z republikanske stranke (Foto: epa)

Francoski poslanec evropskega parlamenta Laurent Wauquiez se je zavzel za oddaljitev od Evrope, sestavljene iz 27 članic EU, ki ne deluje v smislu tesnejšega sodelovanja manjših jeder. Francoski politik vztraja na združenju narodov, na pa na federalizmu. Francoska želja in tudi pravica je utrditev njene konservativne smeri, stran od sredine, ki ga politično obvladuje francoski predsednik Emmanuel Macron.

Francozi še vedno ostajajo zvesti političnemu premiku, ki se je začel s predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in nadaljeval s predsedniškim kandidatom Francoisom Fillonom. Ti nasprotujejo istospolnim porokam in splavom, za razliko od demokratov, ki menijo, da svoboda brez teh pravic ne obstaja.

Republikanci pozivajo k večstopenjski Evropi narodov
Francoski politik Laurent Wauquiez je pozval k Evropi narodov več hitrosti, v kateri bodo nekatere države lahko sodelovale same, na skupnem trgu, vključno z Veliko Britanijo, medtem ko bo šest do 12 članov nadaljevalo tesnejše povezovanje.

Po poročanju NE se je Wauquiez zavzel za oddaljitev od Evrope sedemindvajsetih, ki ne deluje v smislu tesnejšega sodelovanja manjših jeder, vključno z davčnim usklajevanjem in pravicami delavcev. Francoski politik vztraja na združenju narodov, na pa na federalizmu.

Doroteja Šoštarič