fbpx

Francoz dobil kazen 2.500 evrov, ker je povedal šalo o Arabcih

Foto: iStock

Očitno se že začenja omejevanje svobode govora, vsaj kar se tiče Arabcev, muslimanov in podobnega, kar je s sabo prinesla migrantska kriza. Francoski župan bo namreč moral plačati kar 2.500 evrov, ker je povedal šalo na račun Arabcev.

Sodišče v francoskem Toursu je kaznovalo Michela Champignyja, župana Sainte-Maure-de-Touraine, in sicer, ker je pred stotinami ljudmi na političnem shodu 4. aprila lani povedal šalo, ki se je dotikala muslimanskih migrantov. Shod je bil v podporo desničarskemu predsedniškemu kandidatu Françoisu Fillonu, na njem pa je Champigny povedal vic o Arabcih. Poanta tega je bila, da jih je izenačil s tatovi. A že nekaj dni kasneje je prejel tožbo Gibanja proti rasizmu in za prijateljstvo med ljudmi (MRAP), poroča Voice of Europe.

Sodniki pa so te dni ugotovili, da je 61-letni župan kriv spodbujanja rasnega sovraštva proti Arabcem in mu določilo globo v višini 1.500 evrov in še odškodnino MRAP-u v višini 1.000 evrov.

Na obravnavi je župan dejal, da “globoko obžaluje, da je šokiral ljudi”, ter da je šalo, ki jo je povedal, slišal v taksiju. Zdela se mu je primerna, da malo “ogreje vzdušje”.

J. G.