fbpx

Francozi v spomin na obglavljenega učitelja, ki je razredu kazal karikature preroka Mohameda, karikature projicirali na vladno poslopje!

Diaprojekcija karikatur Charlie Hebdo, ki se norčuje iz krščanstva, islama in judovstva, v spomin na obglavljenega francoskega učitelja, ki ga je pokončal islamistični terorist (foto: EPA)

V sredo, 22 oktobra 2020, zvečer so težko oboroženi policisti v Montpellierju in Toulousu varovali projekcijo karikatur Charlieja Hebdoja, ki brijejo norca iz krščanstva, islama in judaizma. Med karikaturami je bila tudi podoba preroka Mohameda. S tem naj bi se poklonili nedavno obglavljenemu francoskemu učitelju Samuelu Patyju, ki je v šoli med predavanjem o svobodi govora, kazal karikature islamskega preroka in zaradi tega končal mrtev.

Da bi se poklonili, v Parizu obglavljenemu francoskemu učitelju Samuelu Patyju, ki si je drznil učencem med uro posvečeno svobodi govora, pokazati karikature islamskega preroka Mohameda, so v mestih Montpellier in Toulouse v administrativni regiji Oksitanija na jugu Francije na pročeljih vladnih poslopij predvajali karikature satiričnega časopisa Charlie Hebdo, ki se norčujejo iz kristjanov, muslimanov in judov.

Med karikaturami je bila tudi podoba islamskega preroka Mohameda. “Pred sovražniki demokracije, ki religijo sprevračajo v orožje vojne … tistimi, ki nameravajo uničiti Republiko, ne smemo kazati šibkosti,” je po poročanju Breitbarta za FranceBleu povedala drugače socialistka, regionalna predsednica Oksitanije Carole Delga.

Muslimani ne tolerirajo upodabljanja preroka Mohameda

Podobe islamskega preroka so bile v zadnjih letih že večkrat motiv za islamistične teroristične napade tako v Evropi kot tudi v ZDA. Najhujši v zadnjem času je bil napad džihadistov na prostore Charlie Hebdo leta 2015.

Do ponovnega napada na stare prostore Charlieja Hebdoja je prišlo septembra 2020, ko se je teroristom začelo sojenje za napad iz 2015. Prihranjeno ni bilo niti danskemu časopisu Jyllands Posten, ki je bil tarča večjih terorističnih napadov vse odkar so leta 2005 objavili sliko Mohameda, ki v svojem turbanu nosi bombo.

Zaradi zadnjega islamističnega napada v katerem je 18-letni čečenski migrant Abdoulakh Anzorov obglavil Patyja, potem ko je tudi najmanj ena od pariških mošej po spletu delila video v katerem so pozivali k fatvi nad Patyjem, so francoski varnostni organi nekoliko zaostrili pristop do islamistov v državi.

Mošeja, ki naj bi “po nesreči” delila poziv k fatvi bo zaprla svoja vrata

Policija je izvedla več racij v prostorih posameznikov in organizacij, ki so izrazile podporo v javnosti, ravno tako pa so razpustili ekstremistično islamistično organizacijo Kolektiv protiv islamofobiji v Franciji (CCIF). Ravno tako bo z naslednjim tednom svoja vrata zaprla mošeja, ki je “po nesreči” delila poziv k fatvi na Patyja. Ali bo to zaleglo, ali pa je to zgolj začetek vse bolj ostrih bojev proti islamu v Evropi, bo pokazal čas.

Ni pa podatkov o tem, da bi karikature kontroverznega francoskega satiričnega časopisa, sprožile teroristične napade s strani kristjanov ali judov.

Ivan Šokić