fbpx

Gadafijev sin razmišlja o predsedniški kandidaturi na volitvah v Libiji

Saif al-Islam Gadafi (vir: twitter)

Na libijskih predsedniških volitvah 2018 naj bi kandidiral tudi Gadafijev sin Saif al-Islam. Čeprav ga je takratna samooklicana oblast v Tripoliju leta 2015 obsodila na smrtno kazen, je bil leta 2017 izpuščen iz zapora. Saif naj bi imel podporo vseh večjih plemen v Libiji. Za časa očetovega režima je veljal za zagovornika demokracije in očetovega kritika.

“Ljudje so nezadovoljni. Celo tisti, ki so bili proti staremu režimu, se mu bodo pridružili, saj [Saif] ne predstavlja starega režima. Prihaja z načrtom za libijsko prihodnost,” je komentiral Saifovo možno kandidaturo eden od nekdanjih Gadafijevih uradnikov Abdel Majeed al-Mansouri. Saif naj bi imel podporo vseh velikih plemen. Načrti o njegovi predsedniški kandidaturi so po poročanju spletnega portala Breitbart v javnost začeli curljati v decembru 2017. Kakor je takrat povedal tiskovni predstavnik družine Gadafi, Basem Al-Hashimi Al-Soul, “Saif uživa podporo velikih plemen v Libiji in lahko Libijcem ponudi ukrepe za stabilizacijo države v skladu z libijsko geografijo in sodelovanjem vseh libijskih političnih frakcij.”

Gadafijevi lojalisti so Saifa hitro razglasili za favorita na letošnjih predsedniških volitvah. Saifov stric Ahmed Gadhaf al-Dam, ki naj bi do nedavnega pripravljal svojo lastno predsedniško kampanjo, je tako nemudoma podprl nečakove namere. “Predstavljamo večino v Libiji,” je povedal ob izraženi podpori in dodal, da želijo popraviti preteklost ter postaviti stvari tako, kot so bile.

Saif al-Islam je po mnenju mnogih analitikov najvidnejši od sinov padlega diktatorja. Čeprav je bil predviden kot očetov naslednik na čelu države, se je izogibal kakršnekoli uradne funkcije v Gadafijevem režimu. Veljal je za reformatorja. Ko so ga leta 2003 vprašali, česa Libiji najbolj primanjkuje, je bil Saifov odgovor, da demokracije. Ob tem ga je spraševalec vprašal, ali s tem misli več demokracije. Said je odvrnil: “Ne, ‘več demokracije’ bi pomenilo, da je imamo vsaj nekaj.”

Zapletena politična slika
Od začetka vojne v Libiji so se razširile različnne milice, ki jih vodijo lokalni samodržci, kar naj bi oteževalo izvedbo demokratičnih volitev. Podporo za razpis volitev je ob predpostavki nadzora s strani ZN izrazil tudi poveljnik libijske vojske general Khalifa Haftar, ki uživa podporo Rusije in Egipta. Haftar se je med državljansko vojno v Libiji uprl Gadafijevi oblasti, zdaj pa naj bi sodeloval s Saifom al-Islamom. V nadaljnjih letih se je Haftar izkazal za “močan glas proti džihadu na vzhodu države.” Za zdaj ni jasno, ali bo za mesto libijskega predsednika kandidiral tudi trenutni predstavnik oblasti v Tripoliju, Fayez al-Sarraj.

Ivan Šokić