fbpx

Ganljivo: Več kot 70 let pozneje pod koreninami našli ostanke pilota iz II. svetovne vojne, ta je končno pokopan poleg najboljšega prijatelja

Foto: YouTube

Družina vojaškega pilota, ki je sodeloval v II. svetovni vojni in se nikoli ni vrnil domov, saj je njegovo letalo med misijo leta 1945 strmoglavilo v Nemčiji, se je morala sprijazniti s tem, da njegovih poslednjih ostankov ne bodo nikoli našli. Več kot 70 let pozneje pa so preiskovalci prišli do neverjetnega in nepričakovanega odkritja, saj so našli ostanke Williama J. Graya Jr. med koreninami drevesa v majhnem mestu Lindau, ki se nahaja blizu jugovzhodne nemške meje. 

V sredo so Williamove kosti prepeljali v Seattle v zvezni državi Washington in nadporočnik je končno pokopan poleg svojega najboljšega prijatelja Jima Louviera, ki se je iz vojnega bojišča vrnil varno domov in izpolnil obljubo prijatelju, da bo poskrbel za Williamovo družino v primeru, če se zgodi najhujše.

Foto: YouTube

Usoden je bil polet 16. aprila 1945
Najboljša prijatelja William in Jim sta se skupaj pridružila vojnemu letalstvu ZDA in si obljubila, da bosta poskrbela za družino drug drugega, če se kateremu izmed njiju ne uspe vrniti domov. William, ki je uspešno opravil več kot 68 misij, je bil 16. aprila 1945 na poti, da bombardira naslednjo tarčo sovražnika, ko je njegovo letalo zadelo v drevo in strmoglavilo. Užaloščeni družinski člani so izgubo objokovali nad pismi, ki jim jih je prej pošiljal William, mislili so, da njegovih posmrtnih ostankov ne bodo nikoli našli.

Foto: YouTube

Analiza DNK razkrila Williamovo identiteto
Vendarle so preiskovalci povsem nepričakovano lani, med opravljanjem druge naloge, našli ostanke Williamovega trupla. Napredno testiranje DNK pa je tisto, ki je pokazalo, da so najdene kosti res Williamove, saj se je DNK ujemal z DNK-jem njegove sestre. Williamov nečak Doug Louvier je bil ob odkritju, da so posmrtne ostanke njegovega prednika preraščale korenine drevesa in jih ščitile, vidno ganjen. Dougov oče Jim se je namreč po vojni vrnil v Washington in se poročil z mlajšo sestro svojega najboljšega prijatelja, preden je umrl leta 2010, star 89 let.

Jim Louvier (Foto: YouTube)

Prijatelja končno pokopana drug ob drugem
Jima so po smrti upepelili, vendar njegova družina vse do zdaj ni vedela, kaj narediti z njegovimi ostanki, očitno pa ima usoda svoje načrte. Namreč, ko so bili ostanki Williama pripeljani v Washington, mu je pripadel pokop z vojaškimi častmi in so ga končno lahko pokopali poleg prijatelja na pokopališču Tahoma National Cemetery. Družinski člani pokojnega so bili ob pogledu na pokop prednika vidno ganjeni, saj so končno in povsem nepričakovano dosegli zadoščenje. Dough je izjavil, da je prepričan, da zdaj, ko so posmrtni ostanki najboljših prijateljev združeni, končno nekje skupaj nazdravljata s hladno pijačo.

Foto: YouTube

N. Ž.