fbpx

Geert Wilders dvakrat obsojen na smrt, a ta vztraja: “Ustavil bom množično, islamsko migracijo in izvedel Nexit – izhod Nizozemske iz EU!”

Vodja PVV Geert Wilders (Foto: epa)

Predsednik desničarske nizozemske Stranke za svobodo (PVV) Geert Wilders je v svoji državi hudo kontroverzna osebnost. Zaradi primerjav Korana z Mein Kampfom in odprtega nasprotovanja islamu so na nizozemskega politika bile razpisani dve fatvi, tako sunitska, kot šiitska – kazen je smrt. Wilders že desetletja živi v bunkerju pod stalnim policijskim varstvom, neprebojni jopič je postal del vsakdana, a svojim stališčem se ni pripravljen odreči. “Ustavil bom množično, islamsko migracijo in izvedel Nexit, izhod Nizozemske iz EU,” pravi.

Geert Wilders, nizozemski nacionalistični politik in vodja PVV je mož obsojen na smrt. Ne s strani nizozemskih oblasti, temveč s strani islamskih verskih voditeljev. Zaradi tega je že več kot desetletje prisiljen živeti v bunkerju, svojo ženo vidi največ enkrat na teden. Vseeno, ne popušča, je eden redkih politikov, ki si upajo islamu nastaviti ogledalo, z njim pa je spregovoril novinar Jutarnjega lista.

V intervjuju z Wildersom sta se dotaknila njegovih osebnih prepričanj, kako dejstvo, da sta nanj razpisani dve fatvi vpliva na vsakdanje življenje, stanje politike v Evropi, ter nenazadnje, kaj bi Wilders prvo naredil, če bi bil izvoljen za nizozemskega premierja.

Integriteta ostaja nedotakljiva
“Moja integriteta je v celoti ohranjena, ne bom jim pustil, da zmagajo. Zmagovalci ne smejo biti tisti, ki imajo tendenco posluževati se metod, ki niso demokratične,” pove Wilders kako razume dejstvo, da je marsikaj v življenju moral žrtvovati. “62 odstotkov Nizozemcev meni, da islam ne spada na Nizozemsko, po Gallupovi anketi 63 odstotkov vprašanih meni, da islam predstavlja grožnjo za našo državo,” pove Wilders in poudari, da problem niso muslimani, temveč islamska ideologija. “Ne obstaja država na svetu kjer je islam dominantna religija, in bi v tej državi imeli vse temeljne državljanske pravice.”

Wilders je ob tem izpostavil, da je na Nizozemskem obrezanih več kot 40 tisoč žensk, ljudje pa po njegovem mnenju razumejo, da sta pojma islama in svobode nezdružljiva. Po njegovem vsak politično korekten politik, ki trdi, da bi se moral islam integrirati v družbo, ne razume prave narave islama. Ker je to totalitarna ideologija, ki razen celovite družbene represije, želi upravljati tudi z osebnim življenjem posameznikov.

Niso problem muslimani, problem je islam
Nizozemski politik poudarja, da obstajajo tudi muslimani, ki glasujejo za njegovo stranko. To so volivci, ki so se priselili v državo, a se zavedajo da več priseljevanja ne pomeni nujno boljšega življenja za vse njih. Navsezadnje niso odšli iz Maroka ali Turčije, da bi Nizozemska postala nov Maroko ali Turčija.

Glede svobode govora, Wilders pove, da te na Nizozemskem ni več. Sodišča te dni ne samo da preganjajo žaljivi govor, temveč se je celotna definicija žaljivega obrnila na glavo, tako se lahko posameznik znajde pred sodiščem zgolj zato, ker se je nekdo tretji čutil užaljenega za stvari, ki nimajo nikakršne povezave z njim.

Levica se je buržuazirala in pozabila na delavce
“Moramo končno nehati biti tolerantni do netolerantnih. Moramo prenehati dajati svobodo ljudem, ki nam svobodo odvzemajo,” pravi Wilders, ki je idejo levice v Evropi, ki verjame da so vse religije in kulture enake označil za “največjo in najbolj strupeno neumnost, ki obstaja.” Ob tem Wilders poudarja, da se je levica boržuazirala in tako zapustila delavski razred. Postala je salonska in izgubila vsakršno podporo med delavci, saj se njihova stališča v ničemer več ne ujemajo.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.

Ivan Šokić