Generalna skupščina ZN bo sprejela sporno resolucijo o migrantih, kateri je podporo napovedala tudi Slovenija

Protesti rumenih jopičev v Lyonu proti Marakešu (vir: twitter)

Generalna skupščina Združenih narodov bo danes, 19. decembra, potrjevala resolucijo o Globalnem dogovoru ZN o varnih, urejenih in rednih migracijah (GCM), h kateremu je prejšnji teden v Marakešu pristopilo 150 od 193 držav članic OZN. Med njimi je tudi Slovenija.

GCM, ki se v Sloveniji zmotno prevaja kot “Dogovor ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah” namesto “Dogovor ZN o varnih, urejenih in rednih migracijah”, bo po poročanju STA danes potrjen v Generalni skupščini ZN.

Da gre pri GCM za metanje peska v oči javnosti, je tako jasno že iz zavajajočega naslova dokumenta. Namreč, v izvirniku ni nikjer omembe legalnih migracij, zgolj rednih. Kako so slovenski prevajalci uspeli iz besede “regular”, ki se v kontekstu “rednega” vseskozi tudi dosledno uporablja v angleškem izvirniku, priti do “zakonito”, je še eno od tistih vprašanj, na katere ne bomo dobili odgovora.

43 držav ni pristopilo k GCM v Marakešu
Lahko se samo sprašujemo, ali je to delo uradnih prevajalcev ali pa so zgolj dobili navodila od zgoraj, kako naj prevajajo. Dejstvo je, da velika večina stvari, o katerih svarimo zadnjega pol leta v zvezi z GCM, s strani slovenske vlade ni bila nikoli resno obravnavana. Navkljub temu so to vprašanja, zaradi katerih se je 43 drugih držav po svetu odločilo, da ne pristopi k sprejetju dogovora v Marakešu.

Med njimi velja izpostaviti ZDA, Madžarsko, Izrael, Avstralijo, Čile, Češko, Poljsko in številne druge. V Belgiji je zaradi premierjevega odhoda v Marakeš sprva padla vlada, po protestih, ki so se odvijali v zadnjih dneh, pa je premier Charles Michel ponudil odstop.

Vse zato, ker po mnenju teh držav GCM izenačuje zakonite in nezakonite migracije, migracije postavlja za človekovo pravico ter odvzema suverenost pri nadzoru nacionalne državne meje državam, ki so dogovor sprejele.

Človekova pravica do prostega gibanja ne pomeni, da morajo države sprejeti vsakogar
Potrebno je poudariti, da je človekova pravica, zagotovljena v 13. členu Splošne deklaracije človekovih pravic, tudi pravica do svobodnega gibanja. “Vsakdo ima pravico do svobodnega gibanja in izbire prebivališča znotraj meja določene države” in “Vsakdo ima pravico zapustiti katerokoli državo, vključno s svojo lastno, in vrniti se v svojo državo”.

https://twitter.com/RAW_RESEARCH/status/1074303745532473344

To ne pomeni, da ima vsakdo pravico priti v državo po svojem izboru, ne da bi ga ta država zavrnila. In ravno to je problem z GCM – od držav, ki so sporazum sprejele, namreč pričakuje, da sprejmejo vse. In kogar ne bodo sprejele na podlagi GCM, ga bodo preklasificirali v begunca in sprejeli na podlagi Globalnega dogovora ZN o beguncih, ki se je sprejemal 17. decembra v OZN.

Dogovoru se je kljub nasprotovanju opozicije pridružila tudi Slovenija, ki bo po informacijah ministrstva za zunanje zadeve na današnjem glasovanju v Generalni skupščini ZN podprla resolucijo o GCM.

Slovenija bo izdala tudi formalno obrazložitev
Po potrditvi resolucije naj bi Slovenija podala tudi formalno obrazložitev glasovanja, v kateri bo izpostavila “pravno nezavezujočo naravo dogovora ter suverenost držav in njihovo pravico, da same določajo svojo nacionalno migracijsko politiko in zakonodajo. Poudarila bo tudi razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi migracijami, obveznost držav, da ponovno sprejemajo svoje državljane ter pomen naslavljanja vzrokov migracij”.

Protesti v Belgiji zaradi sprejetja globalnega dogovora o migracijah so privedli do odstopa premierja Charlesa Michela. (Vir: Twitter)

Kakor je jasno, še več laži in metanja peska v oči javnosti. Sklicevanje na pravno nezavezujočo naravo dogovora in suverenost držav je jalovo, saj se na tej točki vsi zavedamo dejstva, da dogovor služi kot podlaga za nadaljnje oblikovanje zakonodaje o migracijah. Govor o obveznosti držav, da ponovno sprejmejo svoje državljane, pa je ravno tako zgolj prazno besedičenje. Kakšna obveznost o sprejemanju svojih državljanov, ko pa se ciljne države zavezujejo, da bodo sprejemale vse po vrsti?

Ivan Šokić