fbpx

Giorgia Meloni prisegla kot prva predsednica italijanske vlade

Nova italijanska vlada. (Foto: epa)

Vodja Bratov Italije Giorgia Meloni je danes v Rimu prisegla kot prva italijanska premierka. Skupaj z njo so v Kvirinalu prisegli tudi ostali člani nove desne vlade, poročajo tuje tiskovne agencije. V novi vladi je 24 ministrstev, šest izmed njih bodo vodile ženske.

Giorgii Meloni je predsednik Sergio Mattarella v petek popoldne podelil mandat za sestavo vlade, zvečer pa je Meloni že predstavila svojo ministrsko ekipo. V vladi sta poleg Bratov Italije še desna Liga in desnosredinska Naprej Italija. Bratje Italije imajo devet ministrstev, Liga in Naprej Italija po pet, pet pa jih vodijo nestrankarske osebe.

Novi zunanji minister je nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, sicer drugi človek stranke Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. Roberto Calderoli, še eden od vodilnih predstavnikov Lige, je minister za regije. Na čelo pravosodnega ministrstva je Meloni imenovala upokojenega sodnika Carla Nordia iz Bratov Italije. Ministrstvo za gospodarstvo bo poslej vodil dosedanji minister za gospodarski razvoj Giancarlo Giorgetti iz Lige. Vodja Lige Matteo Salvini je novi minister za infrastrukturo, skupaj s Tajanijem je tudi podpredsednik vlade. Maria Elisabetta Alberti Casellati je postala ministrica za reforme, Annamaria Berini pa ministrica za izobraževanje. Desna roke Melonijeve Francesco Lollobrigida je kmetijski minister, njen drugi tesni sodelavec Guido Crosetto pa obrambni minister. Daniela Santanche, prav tako iz ožjega kroga nove premierke, je ministrica za turizem. Minister za evropske zadeve je postal evroposlanec Raffaele Fitto, ki sopredseduje Skupini evropskih konservativcev in reformistov v Evropskem parlamentu.

Ministrska ekipa bo imela v nedeljo svojo prvo sejo v palači Chigi, poroča STA. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki pa velja zgolj za formalnost. Na predčasnih volitvah, ki so potekale 25. septembra, je desni pol dobil absolutno večino v obeh domovih parlamenta, Bratje Italije pod vodstvom 45-letne Giorgie Meloni so s 26 odstotki glasov postali najmočnejša stranka.

Sara Kovač