Google na zatožni klopi zaradi spolne diskriminacije

(foto: Pixabay)

Sodišče v Kaliforniji je razsodilo, da lahko več žensk, ki obtožujejo Google kršenja zakonov o enakosti spolov zaradi neenakega plačevanja uslužbenk, toži tehnološkega giganta v imenu 10.800 žensk, ki so bile žrtev Googlove pritlehne prakse.

Ženske vpletene v tožbo proti Googlu zaradi neenakega plačila dela so v četrtek slavile pomembno zmago. Sodnik Andrew Cheng iz višjega sodišča v San Franciscu je namreč razsodil, da lahko tožba proti Googlu iz leta 2017 o razliki v plačilu na podlagi spola preraste v skupinsko tožbo.

Pravni zastopnik skupine žensk je za medije po pisanju RT povedal, da odločitev sodišča kaže kako pomembno je, da delodajalci enako plačujejo ženske namesto, da zapravljajo denar za tožbe, ki jih drugače čakajo.

Skupinska tožba dolži Google, da so bili moški zaposleni v podjetju v primerjavi z ženskami na podobnem položaju deležni preferenčnega tretmaja. Ženske so bile v primerjavi z moškimi pri Googlu plačane manj za podobno opravljeno delo. Ravno tako naj bi ženske v službi pri Googlu napredovale počasneje od moških.

Google obtožbe o diskriminaciji pri plačilu na račun žensk zavrača

Po prejšnjih analizah, ki jih je opravil ekonomist z Univerze v Kaliforniji David Neumark, naj bi Google v primeru, da izgubi tožbo moral odšteti več kot 600 milijonov dolarjev. Odzvali so se tudi v Googlu. Tiskovni predstavnik tehnološkega velikana je povedal, da vodstvo podjetja “močno verjame v enakost.” 

Pri tem so v podjetju poudarili, da če bi že odkrili neenakosti v plačilu, bi te odpravili na način, da bi se oškodovanemu nemudoma dvignila na raven njegovega sodelavca, še preden bi lahko sploh prišlo do pritožbe. A ne glede na to kaj pravi Google, skoraj 11 tisoč žensk, ki so delale oziroma delajo za Google meni drugače.

Ivan Šokić