Gorbačov in Jelcin skoraj pristala na črnem seznamu ruske zgodovine

Mihail Gorbačov. (Foto: epa)

Ruska duma je zavrnila osnutek, ki opisuje dejavnosti nekdanjih voditeljev Mihaila Gorbačova in Borisa Jelcina, ki so pripeljale do padca Sovjetske zveze, kot “destruktivne in protinacionalne”.

Osnutek, ki je bil zavrnjen, je pripravila nacionalistična populistična opozicijska stranka LDPR Vladimirja Žirinovskega, ki je v dokument zapisala: “Zavoljo zgodovinske pravičnosti je potrebno oceniti politične dejavnosti prvega sovjetskega predsednika Mihaila Gorbačova in prvega ruskega predsednika Borisa Jelcina, ki jih je treba priznati kot uničujoče in protinacionalne.” Stranka LDPR velja za “kontrolirano opozicijo”, ki naj bi bila v veliki meri pod nadzorom predsednika Putina.

Člani LDPR so prepričani, da so politika Gorbačovove perestrojke in nadaljnje tržne reforme, ki jih je sprožil Jelcin, “poslabšale razmere v državi in položaj Rusije na mednarodnem prizorišču”. Hkrati so pozvali sedanjo generacijo ruskih politikov, naj ne ponovijo napak iz preteklosti.

Pričakovano je notranji odbor za zakonodajo in nadzor zavrnil osnutek, ob tem pa opozoril, da so člani tega odbora “delili obžalovanje z avtorji tega dokumenta”. Strokovnjaki v odboru so zapisali, da v osnutku manjkajo posamični primeri napačnih in škodljivih odločitev Jelcina in Gorbačova ali nekateri dokazi, da so se dramatični dogodki tega obdobja ruske zgodovine zgodili zaradi njunih odločitev. Gorbačov pa je, že preden je bil osnutek predstavljen, to potezo LDPR označil kot poskus povečevanja napetosti znotraj Rusije. Prvi in edini sovjetski predsednik je tudi obljubil, da ne bo izvedel nobenih proti-ukrepov proti LDPR, kljub temu pa je omenil, da bi bilo treba stranko razpustiti zaradi ukrepov, ki povzročajo spore med državljani, poroča Russia Today.

M. S.