Gorbačov in Jelcin skoraj pristala na črnem seznamu ruske zgodovine

Mihail Gorbačov. (Foto: epa)

Ruska duma je zavrnila osnutek, ki opisuje dejavnosti nekdanjih voditeljev Mihaila Gorbačova in Borisa Jelcina, ki so pripeljale do padca Sovjetske zveze, kot “destruktivne in protinacionalne”.

Osnutek, ki je bil zavrnjen, je pripravila nacionalistična populistična opozicijska stranka LDPR Vladimirja Žirinovskega, ki je v dokument zapisala: “Zavoljo zgodovinske pravičnosti je potrebno oceniti politične dejavnosti prvega sovjetskega predsednika Mihaila Gorbačova in prvega ruskega predsednika Borisa Jelcina, ki jih je treba priznati kot uničujoče in protinacionalne.” Stranka LDPR velja za “kontrolirano opozicijo”, ki naj bi bila v veliki meri pod nadzorom predsednika Putina.

Člani LDPR so prepričani, da so politika Gorbačovove perestrojke in nadaljnje tržne reforme, ki jih je sprožil Jelcin, “poslabšale razmere v državi in položaj Rusije na mednarodnem prizorišču”. Hkrati so pozvali sedanjo generacijo ruskih politikov, naj ne ponovijo napak iz preteklosti.

Pričakovano je notranji odbor za zakonodajo in nadzor zavrnil osnutek, ob tem pa opozoril, da so člani tega odbora “delili obžalovanje z avtorji tega dokumenta”. Strokovnjaki v odboru so zapisali, da v osnutku manjkajo posamični primeri napačnih in škodljivih odločitev Jelcina in Gorbačova ali nekateri dokazi, da so se dramatični dogodki tega obdobja ruske zgodovine zgodili zaradi njunih odločitev. Gorbačov pa je, že preden je bil osnutek predstavljen, to potezo LDPR označil kot poskus povečevanja napetosti znotraj Rusije. Prvi in edini sovjetski predsednik je tudi obljubil, da ne bo izvedel nobenih proti-ukrepov proti LDPR, kljub temu pa je omenil, da bi bilo treba stranko razpustiti zaradi ukrepov, ki povzročajo spore med državljani, poroča Russia Today.

M. S.

 • xtc

  Samo najbolj neunim ni jasno ,da gre za Putinov poizkus,pripravljanja naroda na ponovno vzpostavitev SZ imperija,sicer gre za čudno zastavljeno zadevo ,a se vidi kam zadeva meri.

  • Mateja Urankar

   aha, bele miši pa to…

   • Dostmamrecesije

    Ti jih imaš celo kanalizacijo.

    • Mateja Urankar

     sej pravim. zabluzeni alkoholiki vidijo le te povsod.

  • Olga_10

   Zato pa hodi udbaš in komunistični zločinec Kučan k Putinu!
   Kučana bi morali v Sloveniji zaradi rušenja demokracije, obravnavati kot terorista in ga zapreti!

  • dr Janez Sveti

   Torej boš ponovno moral nekomu drugemu lest v tazadnjo? JBG, nikoli ti ne uspe.
   DR Janez SVeti genij

 • RATATA

  Oba sta zanimiva.
  Kurbačav je bil v tistem času hvaljen, Jelcin je pa pil.

  • macon

   Ja, hvaljen je bil od zahoda, Rusi pa so ga kleli, ker je uničil SZ.

 • Olga_10

  Komunistična mitologija po Putinu! Edini zločinci so tisti, ki zagovarjajo komunizem in komunistične zločine! To pa so vse levicarske variacije, s Putinom v prvi vrsti!
  Zgodovina bo Putina, tako kot Tita in Kučana, razglasila za zločince!

  • dr Janez Sveti

   Vladimir Putin , pravi vodja za Rusijo.
   DR Janez SVeti

 • Dostmamrecesije

  Putinu uhajajo vajeti iz rok. Rusija propada.

  • dr Janez Sveti

   Še smešen nisi.
   DR Janez SVeti genij

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!