fbpx

Grozljiva statistika: Med zadnjim koncem tedna fundamentalni džihadisti brez slabe vesti obglavili 13 nemuslimanov

Foto: iStock

Džihadistična fundamentalna skupina Al Shabaab je zadnji konec tedna v obalnem delu Kenije ubila kar 13 nemuslimanov, med katerimi so bili večinoma kristjani. Naravnost grozljivo je, česa je zmožna bolna ideologija, ki je brez slabe vesti obglavila številne nedolžne žrtve. 

Muslimani iz vasi Pandanguo v okrožju Lamu so islamskim ekstremistom pomagali pri identifikaciji območij, kjer živijo kristjani, je preživeli v bolnišnici razkril za Morning Star News.

Napadalci so v nedeljo ubili štiri nemuslimane v Kipiniju, ki se nahaja nedaleč od gozda Boni, znanega skrivališča upornikov iz vrst Al Shabaab. Večer prej pa so v napadu v Jimi ubili devet nemuslimanov, pri čemer so bile nekatere žrtve ustreljene, nekatere pa obglavljene s pomočjo mačete.

Foto: epa

Od kristjanov zahtevali recitiranje islamskih dogm
Po navedbah virov so ekstremisti med napadom od kristjanov zahtevali, da recitirajo islamske dogme, ki jih niso znali, zato so tudi izgubili svoja življenja. “Vlado smo pozvali, naj preišče, kdo so ti lokalni muslimani, ki skrivajo teroriste iz Al Shabaaba, saj je dejstvo, da so bili med obglavljenimi kristjani kmetje.” Tisti, ki so uspeli pobegniti in preživeti, so po navedbah vira še vedno v velikem šoku.

Foto: epa

Število žrtev se lahko še poveča
Vlada je po krvavem masakru poostrila varnost na območju, saj se nadeja, da se bodo žrtve, ki so pobegnile, kmalu vrnile nazaj, potem ko bodo deležne svetovanja za lažjo predelavo travme, ki je nastala kot posledica brutalnega napada. Kristjani z omenjenega območja so namreč iz strahu za svoja življenja zapustili svoje vasi, številni pa so še vedno pogrešani, zato obstaja verjetnost, da se število žrtev še poveča.

Uporniki iz skupine Al Shabaab, ki je povezana z Al Kaido, so zakrivili že vrsto napadov v severovzhodnem delu Kenije, odkar so kenijske sile oktobra 2011 prevzele vodenje afriške koalicije v Somaliji z namenom bojevanja z uporniki kot odgovor na teroristične napade na turiste ob kenijski obali. Tam se napadi na nemuslimane še vedno nadaljujejo, zato ni nenavadno, da ta na lestvici 50 držav, kjer je najtežje živeti kot kristjan, zaseda 18. mesto.

N. Ž.