Grozljivi prizori s Poljske; nova vlada s policisti vdrla na javno radiotelevizijo

Datum:

Iz slovenskega primera smo se naučili, da ima EU dvojne vatle o tem, kaj pomeni medijska svoboda v državah članicah. V letih 20202022 sta Evropska komisija in Evropski parlament ponavljala vnaprej naučene enovrstičnice o tem, kako si želi Janševa vlada podrediti medije. Ko se je nato to pod Golobovo vlado resnično zgodilo (in je to tudi sam priznal, češ, “zamenjati bi bilo treba janšiste”), EU gleda stran oz. Goloba celo hvali. Očitno je nova evrokratska vlada na Poljskem videla slovenski primer in ugotovila, da lahko kar takoj po “putinovsko” zatre medije, ki bi jo kritizirali. Avtoritarno “depolitizacijo” javnega medija v stilu Roberta Goloba so tam izvedli kar s pomočjo organov pregona.

Tuskova vlada je namreč brutalno razrešila vodstvo poljske javne radiotelevizije TVP. Po odločitvi ministra za kulturo, ki prihaja iz skrajno leve stranke Lewica, da se zamenja celotni kader javne televizije, je policija nasilno okupirala javno televizijo in kanal zaprla. Nova opozicija vladi pri tem očita množično kršitev pravne države.

Premier Tusk je v torek odpustil direktorje in nadzorne svetove ne le TVP, ampak tudi Poljskega radia in tiskovne agencije PAP ter imenoval nove nadzorne svete, ki bodo izbirali nove direktorje. Kot so poročali neposredno prizadeti, se je to očitno zgodilo brez obvestila in brez upoštevanja veljavnih odpovednih rokov. Ko so se temu uprli, so jih najprej napadli varnostniki, nato pa je prišla še policija, ki je okupirala in povsem zaprla televizijsko postajo.

Policisti so kot v bivšem režimu prišli po uslužbence javne poljske televizije. (Foto: epa)

Ustavno sodišče odreka pristojnost vlade za tako nenadno in daljnosežno preoblikovanje, vendar pa mu oblast zaradi tlečega spora o vladavini prava le delno priznava pristojnost. Zato so se simpatizerji prejšnjega vodstva TVP, med njimi tudi poslanci, od torka zvečer z deli osebja zabarikadirali v glavni stavbi postaje, nato pa jih je morala varnostna služba po dosedanjih podatkih prisilno odstraniti, zaradi česar je bilo poškodovanih nekaj ljudi.

Javna TV prvič po padcu komunizma nehala obratovati

Celotna postaja je bila na vladni ukaz do nadaljnjega izklopljena in predvaja samo fotografije. Kadrovsko in ideološko prestrukturiranje najpomembnejših javnih medijev naj bi bilo končano do božiča, grozi val odpuščanj brez primere.

Opozicija vlado obtožuje množičnih kršitev pravne države. Nekdanji premier Mateusz Morawiecki govori o vzpostavitvi diktature: “Nezakonita dejanja ministra za kulturo v zvezi s TVP, poljskim radiom in PAP kažejo, kako oblasti, ki domnevno skrbijo za pravno državo, to kršijo na vsakem koraku. In vladajo le teden dni … Ne bomo odnehali. Ne bomo dovolili izgradnje diktature na Poljskem.”

Bivši premier Mateusz Morawiecki je podprl napadene novinarje. (Foto: epa)

To je prvič, da je bila poljska televizija nasilno zaprta, odkar so bile v zadnji fazi komunizma razglašene izredne razmere. Sedanja vlada obtožuje svojo predhodnico, da je v osmih letih vladanja sistematično imenovala osebje, ki je simpatiziralo s konservativnim svetovnim nazorom PiS, in poziva k popolni reformi javnih radiotelevizij, da bi ponovno zagotovili “nevtralno” poročanje. V letih na oblasti PiS pravzaprav ni uspelo vzpostaviti pomembne neodvisne konservativne novičarske mreže, medtem ko so skoraj vsi poljski zasebni mediji v rokah medijev, katerih vsebina je simpatizirala s takratno opozicijo.

Še večje enoumje, ki ga podpira liberalni zahod

Če bodo zaradi sinhronizacije TVP in drugih javnih medijev to področje morali zapustiti tudi konservativni novinarji, se bo raznolikost mnenj v večjih poljskih medijih verjetno dejansko izgubila. Liberalni Berliner Zeitung medtem vidi Tuskov avtoritarni pristop kot edino sredstvo, da Poljska znova postane ustavna država: “To je dilema, s katero se bo bodoči premier Tusk soočil, ko bo prevzel oblast: lahko postane nemočen vladar ali pa prevzame državo demokratično z nedemokratičnimi sredstvi.” Gre torej za zahodno-liberalni žegen za vladanje po rusko.

Poleg Slovenije je Poljska še en dokaz, da leve evropske vlade, mediji in evropski funkcionarji z drugačnimi očali gledajo na liberalne kot na konservativne vlade. Če bi delavce javne televizije s policijo odstranjevali v času vladanja PiS, bi EU tja že drugi dan poslala komisijo, ki bi preiskovala pritisk na novinarje in medijsko svobodo, obsodbe pa bi se vrstile ena za drugo. Zdaj, ko to počne Tusk, sta nemi tako Ursula Von Der Leyen kot Vera Jourova. Kako grozljivo, da je to postala evropska normalnost. Liberalne vlade so dobile dovoljenje za medijsko in politično ubijanje. EU nevede gradi kup evropskih “Putinov”, tipa Tusk in Golob. Očitno so evropske institucije dale levim vladam dovoljenje, da medije prevzamejo tudi s pomočjo organov pregona, kar je pomenljiv znak tudi za npr. osovražene leve vlade v drugih evropskih državah (Španija, Nemčija, Francija …).

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...