Poljska gradi nuklearko in zatrjuje: “Nikoli več ruskega plina!”

Jedrska energija je rešitev za prihodnost. (Foto: Pixabay)

Pogodba za načrtovanje prve jedrske elektrarne na Poljskem je bila podpisana na slovesnosti v Varšavi, ki sta se je udeležila premier Mateusz Morawiecki in veleposlanik ZDA na Poljskem Mark Brzezinski.

Poljska se je odločila, da bo jedrska energija temelj njenega prehoda na brezogljični vir energije, kar bo tudi zmanjšalo odvisnost države od tujih virov energije. Pogodbo o inženirskih storitvah za elektrarno s 3.750 MWe, ki bo zgrajena na severu Poljske, so podpisali izvršni direktor PEJ Mateusz Berger, izvršni direktor Westinghousea Patrick Fragman in John Howanitz iz Bechtela.

Veleposlanik Brzezinski je sporazum označil za pomemben korak pri izvajanju poljsko-ameriškega sodelovanja na področju civilne jedrske energije in dodal, da ne gre le za komercialni podvig, ampak tudi za strateški podvig poljske energetike.

Morawiecki je na Facebooku objavil dogovor in zapisal: “Danes sem v imenu vlade podpisal pogodbo z našimi ameriškimi partnerji za gradnjo prve poljske jedrske elektrarne. Ima zgodovinsko razsežnost in označuje začetek nove energetske dobe na Poljskem. Prav tako krepi poljsko varnost in naše sodelovanje z ZDA.”

Premier je dejal, da bo razvoj jedrske energije zagotovil stabilnost poljskega energetskega sistema, ki temelji na zelenih virih energije. Dejal je, da bo to tudi zmanjšalo odvisnost države od uvožene nafte in plina.

“To je preboj in revolucija,” je zapisal in dodal: “Nikoli več nafte ali plina iz Rusije!”

Posel zajema časovni okvir 18 mesecev, v katerem je treba izdelati več kot 400 poročil in študij v zvezi z gradnjo jedrske elektrarne. Sporazum predvideva tudi zasnovo dobavnih verig, podporo investicijskemu procesu in pripravo potrebne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Decembra 2021 je PEJ v 100-odstotni državni lasti lokacijo prve jedrske elektrarne na Poljskem imenovala Lubiatowo-Kopalino v obalni pomeranski provinci. Tovarno naj bi razvili z uporabo Westinghouseove tehnologije AP1000 in bo obsegala tri bloke. Začetek gradnje je predviden leta 2026, prvi blok pa naj bi začel proizvajati elektriko leta 2033.

Ocenjeni proračun projekta je več kot 100 milijard poljskih zlotov (21,60 milijarde evrov). Generalni direktorat za varstvo okolja je 22. septembra sprejel načrte za gradnjo in uporabo elektrarne.

I. K.