Hamas zavrača vklop elektrike in vode za svoje prebivalce; Izrael se pripravlja na naslednjo fazo vojne

Foto: AP

Najbolj smrtonosen dan za Jude po holokavstu se je zgodil v soboto, z napadi Hamasa na Izrael, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih 1300 ljudi. Izrael se je na napade Hamasa odzval z zračnimi napadi na območje Gaze, ki so po navedbah palestinskih oblasti doslej zahtevali 1200 smrtnih žrtev, največ izmed teh je Hamasovih teroristov. Po napadu je izraelski premier Benjamin Netanjahu napovedal napade na Gazo in nekajkrat pozval Palestince, naj se umaknejo na varno. Izrael je na območju Gaze tudi izklopil elektriko in vodo, vklop so obljubili v primeru, če bo Hamas izpustil ugrabljene civiliste, a tega ne storijo.

Izrael nadaljuje raketno obstreljevanje območja Gaze na cilje povezane s palestinskim gibanjem Hamas. Tiskovni predstavnik je pojasnil, da so cilj zlasti podzemni predori, ki jih je Hamas zgradil iz mesta Gaza vse do Han Junisa in do mejnega prehoda Rafa, z Egiptom na jugu območja Gaze. A predore Hamas gradi pod bolnišnicami, univerzami in mošejami. Zračne sile izraelske vojske so sporočile še, da so ponoči ubile višjega operativca Hamasa, Mohameda Abuja Šamlo. V njegovi hiši naj bi gibanje tudi shranjevalo orožje za napade na Izrael.

Na območju Gaze, gosto poseljene enklave z 2,3 milijona prebivalcev, je bilo od začetka novega vala spopadov in obstreljevanja razseljenih že več kot 338.000 ljudi, je sporočil Urad ZN za usklajevanje humanitarnih razmer, še več jih beži. Ostajajo le teroristi in njihovi podporniki.

V Gazi ne bo elektrike, vode ali goriva, dokler talci ne bodo izpuščeni je dejal izraelski minister za energijo Israel Katz.

Sedem raket izstreljenih iz Gaze na Sderot
Medtem pa stopnjuje tudi raketiranje na Tel Aviv in osrednji Izrael, pred kratkim je bilo izstreljenih sedem raket iz Gaze, ki so zadele izraelsko mesto Sderot. V obstreljevanju je bilo ranjenih pet ljudi, dva sta v kritičnem ali resnem stanju.

Priprave na kopensko  ofenzivo še potekajo
V Izraelu se je začela delitev orožja vsem, ki so za to pooblaščeni. Izraelska vojska je v 48 urah mobilizirala okoli 360.000 rezervistov. Gre za največjo mobilizacijo v Izraelu po jomkipurski vojni leta 1973, ko je bilo mobiliziranih 400.000 rezervistov. “V 48 urah smo mobilizirali 300.000 rezervistov,” je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske. Prav tako mediji poročajo, da je veliko letov iz različnih svetovnih mest v Tel Aviv polnih, ker se ljudje množično vračajo v Izrael branit svojo državo.

Tiskovni predstavnik IDF podpolkovnik Richard Hecht je dejal, da se Izrael “pripravlja na naslednjo fazo vojne.” A pravi, da kljub razmeram še ni sprejeta odločitev o delovanju na terenu. Toda Izrael ostaja v “polni pripravljenosti” in hkrati ostajajo osredotočeni na identifikacijo teroristov Hamasa, ki so izvedli napade. Dodaja, bo Izrael “dobil do vsakega od teh ljudi”, vključno z moškimi, ki so bili posneti v tovornjaku poleg trupla mlade Nemke. “Prišli bomo do njih in plačali bodo s svojim življenjem”. Hamas pa še vedno poskuša vstopiti v Izrael po morju, pravi Hecht, vendar Izrael še naprej varuje mejo in jo pokriva s tanki.

Foto: x

U kibucu Beri obglavljeni dojenčki
V osrednjem Izraelu na napade opozarjajo sirene. Iz nekaterih kibucev so prišla tudi poročila o pobojih otrok in obglavljenih dojenčkih. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonatan Konrikus je danes dejal, da lahko po pričevanjih očividcev in izraelskega mrliškega oglednika s precejšnjo gotovostjo potrdijo, da so bili v Hamasovem napadu na kibuc Beri v soboto obglavljeni dojenčki. “Priznam, da smo potrebovali nekaj časa, da smo jih razumeli in preverili. Težko je bilo verjeti, da bi še celo Hamas lahko storil kaj tako barbarskega,” je dejal po poročanju britanskih medijev. Konrikus je še pojasnil, da je bilo v Hamasovem napadu na Beri ubitih sto od skupno tisoč prebivalcev kibuca in da so številna trupla danes prepeljali od tam. O dojenčkih in drugih civilistih, ki jih je Hamas obglavil, sta v zadnjih dneh že javno govorila tiskovni predstavnik izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in najmanj en izraelski vojak, a so se njune navedbe nanašale na napade v kibucu Kfar Aza. Gibanje Hamas navedb o obglavljenih dojenčkih še ni komentiralo. U kibucu Sufa pa so našli zastavo ISIS-a.

​Blinken je prispel v Izrael
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prispel v Izrael. V okviru kratkega obiska se bo srečal z izraelskimi uradniki in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Izraelcem je dejal: “Smo z vami in ne bomo vas zapustili.” Medtem pa bi tudi ruski predsednik Vladimir Putin rad posredoval, dejal, da bi Rusija lahko “prispevala k mirovnemu procesu”.‘Zakaj ne? Imamo zelo stabilne poslovne odnose z Izraelom – in prijateljske odnose s Palestino že desetletja,” je dejal.

Obrambni ministri Nata danes z izraelskim kolegom o razmerah v državi
Obrambni ministri zveze Nato so danes z izraelskim kolegom Joavom Galantom govorili o razmerah v Izraelu po sobotnih napadih Hamasa in spopadih, ki še potekajo. Kot so navedli na zvezi Nato, so članice obsodile teroristični napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael. “Izrael ni osamljen,” je generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg zagotovil Galantu, ki je obrambnim ministrom Nata predstavil razmere v državi. Zaveznice so izrazile solidarnost z Izraelom. Jasno so povedale, da ima Izrael pravico do obrambe, pri čemer pa naj ravna sorazmerno, so zapisali.

Savdski princ in iranski predsednik o potrebi po enotnosti islamskega sveta
Na drugi strani pa se pogovarjajo po enotnosti islamskega sveta. Iranski predsednik Ebrahim Raisi in savdski prestolonaslednik Mohamedom bin Salmanom sta v sredo v telefonskem pogovoru po zaostritvi nasilja in spopadov v Izraelu in na območju Gaze poudarila potrebo po enotnosti islamskega sveta. Gre za njun prvi neposreden stik, odkar so se odnosi med državama letos začeli izboljševati.

A. G.