fbpx

Hrvaška se sooča s poraznimi demografskimi podatki: rekordno nizko število rojstev in rekordno število smrti

Smrt za posledicami Covida-19, slika je simbolična. (Foto: STA)

Hrvaška so sooča s poraznimi demografskimi podatki za leto 2020. Kot navajajo pri naših južni sosedih, pa imajo letos manj ločitev kot v enakem obdobju lani. V desetih mesecih tega leta so jih namreč zabeležili 4091, medtem ko jih je bilo v lanskem letu 4615, gledano na enako časovno obdobje, vendar pa beležijo porazno število porok, rojstev in rekordno število umrlih. 

V zadnjem letu, ki ga zaznamuje pandemija novega koronavirusa hrvaški državljani pogosteje umirajo kot leto poprej, poleg tega pa je zabeleženih tudi manj porok, čemur botruje ekonomska negotovost pa tudi tudi strah in okužbe. Opaziti je tudi upad števila rojstev. Vendar pa je pozitivno to, da se je do sedaj v tem letu zgodilo manj ločitev kot v enakem obdobju lani, ob čemer je potrebno upoštevati, da so bili Hrvati v spomladanskem obdobju kar tri mesece zaprti. A ob tem še ni gotovo, ali bo po koncu koronakrize število ločitev naglo narastlo, kot gre zaslediti po svetu. V skladu s tamkajšnjim statističnim uradom, naj bi imeli letos na Hrvaškem najvišje število smrti, najmanj porok in najnižje število novorojenčkov doslej. Poleg tega naj bi Hrvaško v letu 2021 čakalo rekordno nizko število rojstev, poroča Večernji.

Tako bo koronakriza le še poslabšala negativne demografske trende pri naših južnih sosedih, ob čemer je jasno, da brez ljudi ni gospodarske rasti, Hrvaška pa ne more preživeti zgolj od turizma. Novembra letos so sicer zabeležili najvišje število umrlih od leta 2011, in sicer kar 4628. Poleg tega je v primerjavi z novembrom leta 2019 od drugih bolezni umrlo manj ljudi, ko je umrlo skupno 4375 oseb, kar je 253 manj. Tako je samo od Covida-19 prejšnji mesec preminilo 266 državljanov. Lani je na Hrvaškem sicer umrlo 51.794 oseb, letos pa v desetih mesecih že 43.796. Vrh tega je bilo v prvih desetih mesecih rojenih le 30.207 otrok, lani pa v celem letu 36.135, kar je sicer najnižje število, odkar se spremlja tovrstne statistične podatke.

Foto: iStock

Obenem je bilo v prvih desetih mesecih sklenjenih le 14.747 zakonov, kar je za 4203 manj kot v enakem obdobju lani, ko je bilo v tem obdobju sklenjenih 18.950 zakonov, v vseh poprejšnjih letih pa je bilo sklenjenih med 19 in 20 tisoč zakonov letno. Dnevno na Hrvaškem sicer umre približno 50 bolnikov, ki bolehajo za Covidom-19. Poleg tega kaže, da bo letos presežen rekord števila umrlih iz leta 2015, ki je znašal 54.205 umrlih oseb.

Tudi v Sloveniji se zavedamo resnosti negativnih demografskih trendov. V Skladu s tem so bili koalicijski partnerji v začetku poletja složni, da so ukrepi na področju zdravstva in demografije – pri slednjem zlasti urad za demografijo in demografski sklad, prioritetni.

Domen Mezeg