fbpx

Hrvaški analitik: Rusi so za zdaj poraženci

Uničen ruski tank in mrtev ruski vojak. (Foto: epa)

Po mnenju hrvaškega strokovnjaka za mednarodno varnost naj bi trenutno kazalo na zmago Ukrajine v vojni z Rusijo. To je Bilandžić utemeljil s trditvijo, da Ukrajina zmaguje, ker ne izgublja.

“Zverinska protipravna agresija Ruske federacije, ki je prekršila vse standarde mednarodne varnosti, ne prinaša rezultatov in očitno so Rusi za zdaj poraženci,” so pri N1 citirali hrvaškega strokovnjaka za mednarodno varnost Mirka Bilandžića, ki je analiziral dogajanje v vojni med Rusijo in Ukrajino.

Po mnenju Bilandžića naj bi Rusi imeli neizmerljivo močnejšo vojsko in orožje, medtem ko imajo Ukrajinci prednost domačega terena ter kolikor kolikšno že vojaško pomoč Zahoda. Vseeno si hrvaški analitik ne upa ugibati, kako dolgo bi lahko trajala vojna. Če pogledamo dejstva, se ta vojna v Ukrajini vleče že zadnjih 8 let, a vse do nedavne posebne vojaške operacije ruskih enot v Ukrajini, katere cilj naj bi po besedah ruskega predsednika Vladimirja Putina bila “demilitarizacija in denacifikacija” Ukrajine, za to vojno v zahodnih medijih ni bilo interesa.

Možen prehod v atipično obliko vojskovanja
Neizmerljivo je vseeno postalo merljivo, ko je Bilandžić prišel do zaključka, da je ruska vojska med pet- in sedemkrat močnejša od ukrajinske. “V vojni ne odloča samo materialni faktor, tu so še morala, junaštva in pogum in to je variabla, na katero moramo računati, če se vojna prelevi v atipično obliko vojskovanja,” je izpostavil Bilandžić.

Moški v vrsti, da se pridružijo ukrajinski vojski. (Foto: epa)

Atipična oblika vojskovanja po vsej verjetnosti pomeni gverilsko vojno. Premisa o gverilski vojni v Ukrajini zahteva, da Rusi osvojijo Ukrajino in jo okupirajo, kar pa po trenutno znanih informacijah ni bil nikoli cilj posebne ruske vojaške operacije, ki se je začela v četrtek, 24. februarja 2022. Po trenutnih informacijah želijo Rusi “demilitarizacijo in denacifikacijo” Ukrajine.

Bilandžićev scenarij ravno tako predvideva, da imajo Ukrajinci v primeru poraza in ruske okupacije še vedno dovolj vojaških enot, ki so pripravljene nadaljevati z bojem, domnevno za osvoboditev Ukrajine. To je glede na trenutne razmere na vzhodu Ukrajine drzno razmišljanje, saj vse kaže, da bodo Rusi v naslednjih dneh dokončno obkolili med 10 in 12 ukrajinskih brigad, ki so obstreljevale Donetsk.

Bodo mirovna pogajanja uspešna?
Po mnenju Bilandžića je možno, da se bo vojna končala tudi z mirovnimi pogajanji med Ukrajino in Rusijo. Po zadnjih informacijah naj bi pogajanja med državama stekla v Belorusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski si je sprva prizadeval, da bi bili pogovori drugje. Kot potencialne lokacije so se omenjala Varšava, Bratislava in Budimpešta, uradni Kijev pa naj bi za posredovanje pri mirovnih pogovoril prosil tudi Izrael. Na koncu so morali Ukrajinci popustiti in se sprijazniti s pogajanji v Belorusiji.

“Če pogledamo politiko v okviru racionalnih strategij, to ni realno, a smo pred nekaj dnevi imeli grozljivo zastraševanje celega sveta z jedrskim orožjem, danes pa je tu ukaz o povečani stopnji pripravljenosti,” je Putinova opozorila svetu, naj se ne vmešava v dogajanje v Ukrajini, komentiral Bilandžić, ki je izpostavil, da Putinovo retoriko in grožnje ne sme zanemariti.

Ivan Šokić