Hrvaški mediji: “Propadli podjetnik dolguje Googlu, RTL, Vujnovcu, Facebooku …”

Skupina Studio Moderna je v najboljših časih zaposlovala 7 tisoč ljudi in imela podružnice v 21 državah. (Foto: STA)

Direktorica ponudnika potrošniških izdelkov Studio Moderna Jana Umek je na sodišče vložila predlog za stečaj podjetja Studia Moderna Sandija Češka, ki je SD-jev gospodarski adut in vodja strankinega strokovnega sveta za gospodarstvo. Med razlogi za stečaj je insolventnost podjetja, saj se že dlje časa sooča s pomanjkanjem obratnega kapitala, nižjimi prihodki, poleg tega pa ni zmožno poravnati obveznosti do upnikov in zaposlenih. Stečaj je vložila tudi hrvaška podružnica. O propadu in komu vse dolguje Češko na Hrvaškem poročajo tudi hrvaški mediji.

Hrvati se sprašujejo, ali se bosta trgovini Top Shop in Dormeo v Zagrebu zaprli le začasno ali dokončno, a je to odvisno od razpleta stečajnega postopka, pravi sodni pooblaščenec. Kot piše Jutranji list, je podjetje Studio Moderna – TV prodaja slovenskega podjetnika Sandija Češka pred mesecem dni na zagrebškem trgovskem sodišču vložilo predlog za stečaj.

S tem je tudi del njegovih trgovin, ki delujejo pod blagovnima znamkama Top Shop in Dormeo, zaprl vrata. Josip Dujmović, sodni pooblaščenec za stečaj Studio Moderne, je dejal, da bodo trgovine odprte, dokler imajo zalogo, zaposlene in ostale možnosti, da trgovine obratujejo.

Po doslej prijavljenih terjatvah slovenski podjetnik na Hrvaškem dolguje približno 15 milijonov evrov. Terjatve so prijavili ministrstvo za finance, RTL televizija, nekatere trgovske verige Supernova, Google, Facebook, več podjetij v lasti Pavla Vujnovca, RBA banka, Tommy, A1 in HEP, poroča Tportal.

Medtem ko hrvaški mediji poročajo o propadu slovenskega podjetnika, pa slovenski mediji Češka prikazujejo kot zmagovalca. “Zakaj je Sandi Češko zmagovalec stečaja Studia Moderna. Sandi Češko, nekoč eden najbogatejših Slovencev, je pred upniki uspel dokončno rešiti zdravi del svojega bankrotiranega imperija, ki bo očiščen dolgov lahko nemoteno posloval naprej”, pa poroča Necenzurirano. Dodajajo še, da bo “nov” Studio Moderna, ki bo deloval pod drugim imenom in lastnikom, posloval naprej – in to očiščen vseh dolgov.

Na cedilu ga je pustil tranzicijski tajkun
Češko je sicer z upanjem na rešitev blagovnih znak, kot so Dormeo, Delimano, Rovus in Top Shop, te prodal, kupec pa je bilo švicarsko podjetje Darka Horvata, tranzicijskega tajkuna, ki je v Sloveniji navrtal milijonske dolgove in nato šel v tujino –  predsednica države Nataša Pirc Musar ga je imenovala kar za “finančnega genija”, kar niti ni presenetljivo, če upoštevamo dejstvo, da je pri njemu bila skupaj z možem celo zaposlena. Tranzicijski tajkun, ki je v slovenske banke izkopal več stomilijonsko luknjo in ima večino premoženja v tujini, je nato iz posla izstopil.

Darko Horvat (Foto: Mediaspeed)

Medijsko poročanje kot znak medkoalicijskih trenj
Posebno zanimivo je, da je zgodbo izvirno razkril Odlazkov portal Necenzurirano, katerega snovalci so politično profilirani kadri, ki spadajo v krog in neposredno v stranko Gibanje Svoboda. Nekdanja novinarka portala Vesna Vuković je tako ob nastopu Golobove vlade iz novinarskih vod presedlala neposredno na mesto izredno vplivne generalne sekretarke Gibanja Svoboda, novinar Tomaž Modic je postal strokovni sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije Mojce Šetinc Pašek, katere namen je politični in kazenski pregon opozicijskih medijev, soproga Primoža Cirmana, prav tako novinarja omenjenega portala, Petra Bezjak Cirman, pa je postala v. d. direktorice vladnega urada za komuniciranje.

Spomnimo, da so Socialni demokrati pred volitvami stavili na Češka. “Vesela in počaščena sem, da je Sandi Češko, uspešen podjetnik in naš dolgoletni član, sprejel vabilo, da se polno angažira in prevzame vodenje strokovnega sveta za gospodarstvo,” je Tanja Fajon dejala ob Češkovem prevzemu vodenja gospodarske politike SD. Po njenih takratnih besedah so imeli Socialni demokrati s Češkom jasno vizijo: “Slovenijo želimo peljati med zmagovalke v svetu.” Nekaj časa se je govorilo, da ga želi SD plasirati celo za  mandatarja – špekulacije o tem so se še okrepile, ko je Češko po volitvah kritiziral na novo izvoljenega Roberta Goloba, češ da je upravljal s podjetjem, ki je bilo monopolist v branži. Zdaj jih Češkove težave še kako grizejo, saj so v njegov lik in delo ogromno investirali.

Andrej Žitnik