Hrvaški predsednik Milanović zaradi prisotnosti pripadnikov veteranskih Hrvaških obrambnih sil zapustil proslavo v Maslenici

Hrvaški predsednik Zoran Milanović (foto: EPA)

Ob 28-letnici vojno-redarstvene operacije “Maslenica 93” je prišlo do škandala, potem, ko je hrvaški predsednik Zoran Milanović zavrnil sodelovanje v protokolu, ker so bili na proslavo povabljeni tudi pripadniki Hrvaških obrambnih sil (HOS), ki je bila ena od prvih organiziranih vojaških enot, ki so sodelovale v hrvaški vojni za neodvisnost. Milanović je sodelovanje v protokolu zavrnil zaradi napisa “Za dom spremni,” ki so ga nosili nekateri od predstavnikov HOS, kar pa je edino normalno, saj je to bilo geslo enote od samega začetka vojne. Po Milanovićevem mnenju naj bi šlo za promocijo ustaštva, a ustaški pozdrav ni bil “Za dom spremni,” temveč “Za dom i poglavnika, spremni!”

Hrvaški predsednik, bivši predsednik naslednice komunistične partije na Hrvaškem SDP, Zoran Milanović je zavrnil sodelovanje v protokolu ob 28. obletnici vojno-redarstvene operacije “Maslenica 93”, zaradi prisotnosti pripadnikov Hrvaških obrambnih sil, ki so bili s strani županije uradno povabljeni kot del protokola. HOS je ena od prvih organiziranih vojaških enot, ki so sodelovale v hrvaški vojni za neodvisnost in bile leta 1992 integrirane v hrvaško vojsko.

Namesto, da bi se poklonil padlim v boju za hrvaško neodvisnost je Milanović ob pogledu na predstavnike HOS stilsnil rep med noge in pobegnil nazaj v Zagreb.

“Uradno smo v protokolu tako kot vsaka druga zveza iz Domovinske vojne,” je po poročanju Večernjega za N1 povedal tajnik zveze HOS Zadar Ante Baraba Knez. “Rečeno nam je bilo, da če smo v protokolu, da gremo na polaganje vencev. Če gospodu predsedniku ne pristoji stopiti med branitelje, se pokloniti žrtvam Maslenice in drugih vojno-redarstvenih akcij, ne rabi priti.”

https://twitter.com/HFranjetic/status/1352614791723032576

Iz kabineta hrvaškega predsednika so medtem sporočili, da je Milanović prišel v Zadar na proslavo 28. obletnice VRO Maslenica 93, a je potem, ko je bilo med udeleženci videti “osebe, ki nosijo ustaška obeležja in pozdrav,” poklical in opozoril predsednika vlade Andreja Plenkovića, da je to nedopustno. Zatem je Milanović pobegnil v Zagreb.

https://twitter.com/HFranjetic/status/1352601171547082758

“Ne zavajajmo javnosti. Pravijo incident, kakšen incident?” se je spraševal Baraba Knez. “Ni bilo nobenih žalitev, nikakršnega načrta. Ko se je začel protokol in smo videli da ni predsednika … Sramota!” je komentiral tajnik HOS Zadar. “Naj pride do mene in pove, da ga to moti, pa mu bom dal razlog. Moji bratje in jaz smo pod tem znakom prelivali kri.”

https://twitter.com/HFranjetic/status/1352604434371670019

Milanović je tudi lani pobegnil s proslave obletnice v Okučanih zaradi napisa “za dom spremni,” ki so ga hrvaški branitelji uporabljali kot bojni klic v boju za hrvaško neodvisnost proti enotam JLA in velikosrbski agresiji.

Ivan Šokić