fbpx

Hrvaški strokovnjak priznal: Hrvaška pri omejevanju koronavirusa naredila kup napak – največja pa je nemoteno obratovanje nočnih klubov!

Foto: epa

Znani hrvaški molekularni biolog Ivan Đikić je po poročanju Večernega lista priznal, da je Hrvaška naredila cel kup napak v povezavi z omejevanjem širjenja novega koronavirusa, vključno s po njegovem mnenju največjo, da je dovolila, da nočni klubi in diskoteke nemoteno obratujejo. To je po njegovem poglavitni razlog, da se je virus pričel skoraj eksponentno širiti, zaradi česar sta Slovenija in Avstrija iz svojega vidika tudi upravičeno dali Hrvaško na seznam držav z visokim tveganjem.

Ivan Đikić je prejemnik mnogih nagrad za svoje znanstveno delo, med drugimi tudi nemške nagrade Ernst Jung za delo na področju medicine, hrvaškega državnega priznanja “Ponos Hrvaške” ali pa članstva v Ameriški akademiji znanosti in umetnosti, ameriški različici naše akademije za znanost in umetnost.

Hrvaška je 14 dni zapored imela več kot 40 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, kar je preseglo kriterije, ki sta jih imeli Slovenija in Avstrija, za to, katere države bosta dali na “prepovedan seznam”, obenem pa je to po Đikićevo tudi znak, da je Hrvaška v zelo resnem obdobju, ki se ne spreminja na boljše in da se ji ne obeta nič dobrega.

Po Đikićevo je hrvaška naredila kar nekaj napak:

  1. Premalo in preslabo je testirala, preslabo je v testiranje vključila turiste.
  2. Nejasni ukrepi in pravila vlade.
  3. Dovolila je, da klubi in diskoteke nemoteno obratujejo, kar je po njegovem tudi največja in ključna napaka.

Đikić je še povedal, da je virusa skoraj zagotovo veliko več in da mora Hrvaška pričeti veliko več testirati, tudi s pomočjo inovativne tehnologije, ki jo že uporabljajo Avstrijci in Nemci. Dobro je, da se tudi hrvaška vlada kritično oceni in zazre vase in si prizna, da je počela napake. Hrvaška se je kot država slabo organizirala in zdaj je v nevarnosti. Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu zabeležili 265 novih okužb s koronavirusom, kar je nov rekord, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Za covidom-19 je umrl en bolnik.

Aleš Ernecl