fbpx

Hrvati ponoreli in Mesića označili za duševno omejenega: Kučanov politični prijatelj o pokolu na Pliberškem polju dejal, da tam ni bil nihče ubit, tam je kapitulirala kvizlinška vojska!

Foto: Demokracija

Ideološki in politični prijatelj Milana Kučana Stipe Mesić, nekdanji hrvaški premier in predsednik, član zveze komunistov, čigar oče (Josip Mesić) je kot partizanski mrhovinar ropal trupla pobitih vojakov, je sosednjo Hrvaško razburil z izjavo o pokolu na Pliberškem polju leta 1945. Na socialnih omrežjih so številni Hrvati ponoreli in ga označili za “duševno omejenega”.

Kot poroča portal Dnevno, je Stipe Mesić na antifašističnem pikniku na Fruški gori dejal takole: “Tisti, ki danes v regiji vodijo politiko, se udinjajo poražencem v drugi svetovni vojni. Poskusi, da bi izenačili Pliberk in Jasenovac, so v posmeh žrtvam fašizma. (…) Mnogi to podcenjujejo, mnogi so mnenja, da je to le prehodno, toda fašizem straši po Evropi in to je zajelo tudi nas. Ne moreš enačiti Jasenovca s Pliberkom. Tam ni bil nihče ubit, tam je kapitulirala kvizlinška vojska.”

Pliberška tragedija je izraz za dogodke po koncu druge svetovne vojne, ko so Britanci izročili partizanski vojski okoli 100 tisoč domobrancev, ustašev in četnikov, ki so se pred komunističnim divjanjem z ženskami in otroki umikali proti Avstriji in obstali na Pliberškem polju. V okolici Pliberka je bil pobit manjši del vojakov in civilistov, večino so pobili v naslednjih tednih, največ v Kočevskem Rogu.

Demokracija