fbpx

Hrvatje naredili križ čez sabor – samorazpustitev bo 15. julija

Foto: STA

Hrvaški poslanci so z veliko večino odločili, da se bo parlament razpustil 15. julija. Takrat bo začel teči ustavni rok za izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih bo razpisala predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Te se bodo najverjetneje odvile v prvi polovici septembra.

Za razpustitev sabora je danes glasovalo 137 poslancev, dva sta bila proti, eden pa vzdržan. V 8. sklicu hrvaškega sabora, ki bo zabeležen kot tisti z najkrajšim mandatom, je bilo izvoljenih 151 poslancev.

V kratki razpravi je sodelovalo le nekaj poslancev, večinoma tistih, ki na to, da bodo v sabor na prihodnjih predčasnih parlamentarnih volitvah zagotovo prišli, ne morejo računati. Te bodo predvidoma 4. ali najkasneje 11. septembra.

Volitve čimprej
Hrvaška ustava določa, da mora predsednik države razpisati predčasne parlamentarne volitve najmanj 30 in največ 60 dni od dneva razpustitve sabora. Z razpustitvijo sabora s 15. julijem se bodo izognili volitvam v času glavne turistične sezone.

Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović je po petkovih posvetovanjih s predstavniki parlamentarnih strank potrdila, da večina strank predlaga volitve v prvi polovici septembra.

Povedala je, da bo pri odločitvi o datumu volitev upoštevala tudi mnenje več kot dveh tretjin hrvaških državljanov, ki so v javnomnenjskih raziskavah ocenili, da so čimprejšnje predčasne parlamentarne volitve najboljša rešitev za izhod iz politične krize v državi.

Sabor je po odločitvi o samorazpustitvi potrdil vrnitev poslanskega mandata predsedniku HDZ Tomislavu Karamarku, ki je prejšnji teden odstopil s položaja prvega podpredsednika vlade.

Hrvaška bo letošnji dan državnosti 25. junija tako dočakala s parlamentom, ki se je samorazpustil, ter z vlado, ki opravlja le tehnične posle.

B. O., STA