fbpx

Ilegalni migranti na Lezbosu posekali na tisoče oljčnih dreves in uničili prihodke lokalnemu prebivalstvu

Uničen nasad oljčnih dreves na otoku Lesbos iz strani ilegalnih migrantov. (Foto: Twitter)

Ilegalni migranti so na grškem otoku Lezbosu posekali tisoče oljk. Lesbos prestavlja eno izmed kritičnih žarišč Grčije in se sooča s hudim porastom kriminalitete zaradi množice ilegalnih migrantov.

Po besedah prič je večja skupina afganistanskih ilegalnih migrantov sekala in uničevala oljčne nasade lokalnih prebivalcev na grškem otoku Lesbos. Uničili so več kot tisoč oljk. Olive so pomemben del grškega kmetijstva in veliko lokalnim prebivalcem predstavljajo edini vir zaslužka. Grčija letno zasluži 700 milijonov dolarjev samo z izvozom oliv.

Ilegalni migranti povzročajo vedno večje težave na Lesbosu
Pred kratkim je v največjem in najbolj zloglasnem migrantskem centru Moria prišlo do prve okužbe s koronavirusom. Na otoku se nahaja do 50 tisoč ilegalnih migrantov, od tega jih je polovica iz Morie. Njihove kapacitete so preobremenjene, saj bi kamp lahko sprejel le 3 tisoč ljudi.

Na posnetkih ujeli ilegalne migrante, ki uničujejo oljke
Grški medij Greekcitytimes je objavil posnetek, ki je kljub slabši kakovosti dokazal, da so ilegalni migranti uničevali olivne nasade na Lezbosu. Prebivalci Lezbosa se zaradi množičnih ilegalnih migrantov že dlje časa počutijo ogrožene, bojijo se namreč za svojo varnost in lastno zdravje.

Nasilje v Moriji je v javnosti znano že od leta 2018. Redki grški mediji so poročali o tedenskih posilstvih v tem zloglasnem migrantskem centru.

Luka Perš