fbpx

Iraški nadškof Michaeel: “Evropa postaja bolan otrok sodobnega sveta, saj se odmika od svoje vere, svojih kulturnih in verskih korenin!”

Iraški nadškof Najeeb Moussa Michaeel (foto: EPA)

Iraški nadškof Najeeb Moussa Michaeel iz Mosula je dejal, da se bolj boji za Evropo kot za svoj rodni Irak, ker je Evropa naivna glede nevarnosti radikalnega islama. Meni, da migracijska politika v Evropi poteka nenadzorovano, kar bi lahko posledično vodilo v terorizem. Meni, da smo z ločevanjem cerkve od javnega življenja odprli prostor islamu in pričeli izgubljati lastno identiteto ter se pričeli odrekati svoji kulturi in zgodovini. Želi si, da bi se Evropa prebudila po vsem tem kar se je že dogajalo, medtem ko je bil umorjen tudi duhovnik v Franciji leta 2016 in pri tem pozove: “Evropa: zbudi se.” Michaeel pa je bil med drugim tudi nominiran za nagrado saharov za svobodo misli, ki pa jo je na koncu prejela beloruska demokratična opozicija.

“Evropa postaja bolan otrok sodobnega sveta, saj se odmika od svoje vere in svojih kulturnih in verskih korenin,” je v intervjuju za European post dejal nadškof Najeeb Moussa Michaeel. “Ker se odmika od Cerkve in njene dediščine, se spogleduje z najslabšimi fundamentalističnimi, ohlapnimi ali individualističnimi ideologijami, ki so v nasprotju s tistimi, ki so jo zgradili.” Po njegovem mnenju je to neizmerna žalost za tiste, ki imajo radi Evropo, je poročal Breitbart.

Pravi, da bolečino, ki je zajela Evropo. lahko popravimo samo skozi izobraževanje in kulturo in z izhajanjem iz lažne vizije sekularizma, ki ne bi smela biti nastavljena tako, da bi nasprotovala Bogu in duhovnim vrednotam. Postkrščanaska Evropa vse bolj postaja tako tarča radikalnemu islamu, saj je po mnenju nadškofa zapustila dušo svoje kulture, kot obrazloži pa ravno islamizem zapolnjuje to vrzel.

https://twitter.com/EPinUK/status/1315711423654367234?s=20

“Na vzhodu na Evropo pogosto gledamo z zavistnimi očmi. Ohranili pa smo naravne vrednote: obrambo in promocijo družine, ohranjanje vere, ponos na svojo identiteto in svoje korenine. Vse stvari, za katere vidim, da v Evropi počasi izginjajo,” je še poudaril. “Bolj se bojim za Evropo kot za Irak,” je nadaljeval in poudaril, da smo na nek način izgubili vse. Poudarja, da na nek način zanemarjamo pomen svojih zakladov, kultur in civilizacije. Prav tako pa naj bi dali prostor salafističnim in fundamentalističnim gibanjem, ki postopoma vsiljujejo svoje ideologije tistim okoli sebe in tako postanejo nosilci sovraštva in izkazovanja nespoštovanja držav, ki so jih sprejele.

Iraški nadškof Najeeb Moussa Michaeel (foto: EPA)

Nadškof je še opozoril, da je evropski pristop k priseljevanju neprimeren, saj se po njegovo ne zavedamo, kaj prihaja v naše države in kakšni so njihovi nameni. “Človek bi moral biti kratkoviden, da ne bi videl, da je Evropa naivna pred terorizmom in nenadzorovanim priseljevanjem,” je dejal Michaeel. Obrazloži, da tisti, ki prihajajo v naše države niso nujno takšni, ki bi nas imeli radi, oziroma bi radi služili državi, ki jih bo sprejela. “Če ne boste nadzorovali ubežnikov in se borili proti tistim, ki zavračajo vrednote vaše države in človekovih pravic ter uvajajo svoje zakone, boste izgubili način življenja, svojo kulturo in svoj mir,” je še poudaril.

Potrebno imeti oko za ljubezen, a ni treba biti naiven

“Za katolike naivnost ni dobrodelnost, previdnost je,” je dodal. Kot še pravi je nujno potrebno imeti oko za ljubezen, a bi morali biti hkrati tudi previdni. “Kar zadeva terorizem, če ga z zakonom in trdnostjo ne boste izgnali, ste vi in ​​vaši otroci izpostavljeni nevarnosti poklekanja,” je še obrazložil. Pravi, da bi se morali bati lažnih bogov, sužnjev, nasilja in meča ter se ne bi smeli odvračati od Boga ljubezni. Po njegovem mnenju Kristjani po vsem svetu trenutno doživljajo pravo preizkušnjo.

Cerkev, kjer je bil umorjen duhovnik Jacques Hamel (Foto: epa)

“Na žalost imate tudi svoje mučenike umorjene zaradi iste ideologije in istih fanatičnih skupin,” je dejal in opozori, da ljudje po vsej Evropi padajo zaradi porasta islamistične ideologije in še spomni na 85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela, ki je med maševanjem postal žrtev islamističnega napada, medtem ko sta mu storilca prerezala vrat. Michaeel še na koncu poudari: “Evropa: zbudi se.”

Sara Rančigaj