Ne samo Slovenija, tudi druge evropske države primorane v zaostrovanje ukrepov za zajezitev koronavirusa!

Poročilo Vlade RS o omejitvah družbenega življenja po posameznih evropskih državah. (Foto: Vlada RS, Twitter)

“Evropa in z njo Slovenija se spopadata z drugim valom #koronavirusa. Oglejte si nekatere ukrepe, ki jih za zajezitev in omejitev širjenja virusa sprejemajo nekatere države,” je na Twitterju sporočila Vlada RS in objavila sliko Evrope skupaj z opombami za posamezne države, da bi se ljudje prepričali, da vlada z aktualnimi ukrepi dela v vsesplošno korist, in da so njeni ukrepi primerljivi z ukrepi ostalih evropskih držav.

Dejstvo je, da se tako Slovenija kot tudi celotna Evropa spopadata z drugim valom pandemije novega koronavirusa. Ker se mnogi pritožujejo nad vladnimi ukrepi si poglejmo, kako krizne razmere rešujejo po drugih evropskih državah, da bi imeli realne predstave glede tega kar počne naša vlada, ki si v resnici zgolj prizadeva delati za dobrobit Slovenk in Slovencev. V Veliki Britaniji so uvedli pravilo druženja največ šestih oseb in prepoved zbiranja, v Franciji so uvedli izredne zdravstvene razmere in prepoved gibanja med 21 uro in 6 uro, v Nemčiji kazen za nepravilno nošenje maske, ki znaša 50 evrov in prepoved večjih zborovanj do konca leta 2020. Na Irskem pa so gibanje omejili na pičlih 5 kilometrov od doma, uvedli zaprtje barov in restavracij ter zaprli nenujne trgovine in salone, poroča Vlada RS.

V Italiji pa v tem trenutku velja obveza nošenja mask tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem in zaprtje šol za dva tedna ter vseh nočnih klubov (italijanska dežela Lombardija do sredine novembra uvaja policijsko uro med 23. in 5. uro), v Avstriji pa trenutno velja le prepoved druženja več kot šestih oseb. Belgija obvezuje prepoved gibanja med 24 uro in 5 uro, zaprte pa so restavracije in gostinski lokali. Na Nizozemskem pa so celo omejili druženje na domovih na največ tri osebe. Tudi na Poljskem je obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih in na prostem, uvedli pa so še rdeče cone in zapirajo šole. Na Češkem so zaprli bare, klube, šole in študentske domove, uvedene pa so bile izredne razmere, vlada ima pooblastila, da lahko uvaja ukrepe brez predhodnega soglasja parlamenta. Na Slovaškem so bile za 45 dni razglašene izredne razmere, na Madžarskem pa so zaprli meje najmanj do konca oktobra, v Rusiji zapirajo srednje šole.

https://twitter.com/vladaRS/status/1318936957100195840?s=20

Slovenska vlada je pred dnevi na dopisni seji sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoved gibanja ponoči. Omejitev gibanja velja od 21. do 6. ure, začela pa je veljati v torek ob 21. uri. Odločitev vlade je na novinarski konferenci za javnost sporočil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vlada je prepovedala tudi vse prireditve, maše, poroke v vseh regijah, tudi v edini oranžni coni, prehajanje iz regije v regijo pa ni več možno.

Na popoldanski novinarski konferenci je premier Janez Janša zaradi silovitega naraščanja števila okužb napovedal nove ukrepe, kot so: zaprtje gostinskih obratov (dovoljena bo dostava hrane), zaprtje hotelskih kapacitet z delnimi izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe, zaprtje trgovskih centrov, izjema bodo živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom, trgovine s hrano za živali in kmetijskimi potrebščinami. Vrata bodo zaprli tudi vrtci, dijaški in študentski domovi razen izjem. Ukrepi, ki se bodo po besedah Janše uveljavili z jutrišnjimi odloki, bodo večinoma začeli veljati v soboto, bodo pa veljali za teden dni. Prihodnji četrtek ali petek bo namreč vlada naredila in sprejela novo oceno in se odločila, ali se jih podaljša, ali prekliče, ali omili.

Domen Mezeg