Ironija usode: Delavci v Boliviji do smrti pretepli socialističnega namestnika ministra

Bolivijski rudarji protestirajo tudi z blokado cest (foto: epa).

V bolivijskem kraju Panduro 165 kilometrov jugovzhodno od prestolnice La Paz so stavkajoči rudarji v četrtek do smrti pretepli namestnika notranjega ministra Rodolfa Illanesa.

55-letni Illanes je v četrtek dopoldne šel v Panduro k eni od cestnih blokad stavkajočih rudarjev, ki zahtevajo več koncesij, pravico do dela za zasebna podjetja in nasprotujejo zakonodaji, ki dovoljuje združevanje njihovih kooperativ s sindikati. Z rudarji je želel začeti dialog, a so ga razjarjeni stavkajoči skupaj z njegovim telesnim stražarjem vzeli za talca, nato pa pretepli do smrti.

“Pretepli so ga do smrti, viceministra Illanesa so strahopetno in okrutno umorili,” je na novinarski konferenci v La Pazu v četrtek sporočil notranji minister Carlos Romero. Obrambni minister Reymi Ferreira je poudaril, da je predsednika države Eva Moralesa novica “globoko pretresla”. Kot je še dodal, so že identificirali voditelje, ki so ubili Illanesa. Dejanje ne sme ostati nekaznovano, je poudaril.

Spopadi med policijo in rudarji so trajali več dni

Spopadi med policijo in rudarji so trajali več dni

Delavci proti socialističnim ukrepom
Notranji minister Romero je podobno pozval bolivijsko pravosodje, naj “razišče umor in ugotovi odgovornost”. Illanesov telesni stražar je bil v incidentu ranjen in so ga odpeljali v bolnišnico. Bolivijske oblasti so po incidentu aretirale med sto in 120 ljudi, v spopadih s policijo pa je umrl najmanj en rudar.

Bolivijske rudarje trenutno zastopajo neodvisno organizirane kooperative, ki s cestnimi blokadami protestirajo proti zakonu o združevanju s sindikati. Nacionalna zveza rudarskih kooperativ Fencomin, ki zastopa kakih 10.000 rudarjev, zavrača kakršen koli vpliv sindikatov na bolivijski rudarski sektor.

M. P., STA

 • AlojzZ

  Socialističnega??? Izobraženi in razgledani delavci, ni kaj!

 • centurion

  Socialistični namestnik ministra je zgrešil državo.
  Bi moral priti v Slovenijo k Mirotu.
  In bi lahko imel govor v Luki Koper pred rdečimi sindikati in
  delavci.
  In bi bil naprej živ in čaščen ter obilo nagrajen

  • dr Janez Sveti

   Dobro si to ugotovil.
   Dr Janez Sveti bogataš

  • pokvarjeniSvet

   še kako res je xD tega bedaka od Cerarja nisem nikoli maral, zdaj še pa manj.

 • xtc

  Še ena socialistčna trdnjava pada:
  Socializem pač ni bil nikoli prijatelj delavca ali skmeta le zgolj socialističnih lenuhov;ki so bohgateli na račun suženjskega dela le teh in prodajali socialistične puhlice_te ljudi tiščali v revščino sami sebi pa v imenu socializma filali žepe in bančne račune v tujini_enako kot SLO levaki z Milnom na čelu;kdaj bo Slovence srečala pamet ;kot e Bolivijce je vprašanje:

 • Osti jarej

  …se je narodu odfucalo?se jim je povzpelo do vrha glave?…so taki ,kot slovenci….ki upognejo hrbet,ko pa znorijo,ni milosti….za nikogar,ki ima prste tam,kjer bi jih ne smel imeti….