fbpx

ISIS z novo taktiko, “programom izmenjave teroristov” – Tihotapijo džihadiste iz Sirije v Nigerijo, da bi jih urili za napade v Veliki Britaniji

(vir twitter)

Voditelji Islamske države tihotapijo izurjene džihadiste iz Sirije v Nigerijo, da bi tam usposabljali teroriste, in sicer za napade v Veliki Britaniji. Pošiljajo pa tudi skrajneže iz zahodnoafriških držav na Bližnji vzhod na “program izmenjave teroristov”. Strah vzbujajoče so tudi močne povezave med Nigerijo in Veliko Britanijo, ki bi lahko omogočile Islamski državi pošiljanje morilcev v državo, kjer bi povzročili še več smrtnih žrtev in uničenja.

Zato se več kot 150 britanskih vojakov zdaj udeležuje natečaja v okviru boja proti terorizmu skupaj z nigerijskimi silami, da bi preprečili krvavo povezovanje in da bi zaustavili vplive Islamske države v Veliki Britaniji. Na enem izmed treningov za usposabljanje v severnem mestu Kaduna je višji poveljnik nigerijskih zračnih sil razkril, da se džihadisti v Nigeriji učijo taktik IS, potem ko zaprisežejo svojo zvestobo črni zastavi, poroča The Sun.

46-letni kapitan Isaac Subi, ki se je v Afriki že od leta 1991 boril proti terorizmu, je dejal: “Pridejo in tukaj trenirajo svoje borce, tudi nekateri naši uporniki imajo dostop do njihovega usposabljanja v Jemnu in Siriji, pridobijo ‘znanje in spretnosti’, nato pridejo nazaj in učijo druge,” in dodal, da imajo “program izmenjave borcev”. Njihov vpliv se je že končal z grozljivimi napadi na britanskih ulicah. Eden izmed teh je odmeval pred nekaj leti, ko sta Nigerijca Michael Adebolajo in Michael Adebowale do smrti zabodla Fusilierja Lee Rigbya, britanskega vojaka.

ISIS v Nigeriji izkorišča otroke pri svojih samomorilskih napadih
“Možno je, da bo IS izkoriščal redne lete med Lagosom in Londonom, da bi uvozili še več zla v Veliko Britanijo,”
je še dejal kapetan Subi in dodal, da slaba varnost na afriških mejah še dodatno olajšuje širjenje prelivanja krvi. “V zadnjih štirih letih je bilo v Nigeriji umorjenih več kot 20.000 ljudi, večinoma na severovzhodu, kjer je zdaj 900 tisoč prebivalcev, od tega 3.000 teroristov.” Imajo pa edinstveno teroristično taktiko v Nigeriji, pravi Subi, in to je barbarsko izkoriščanje otrok, starih okoli pet let, ki nosijo samomorilske jopiče z eksplozivom. Charles Calder, britanski svetovalec za obrambo v nigerijski prestolnici Abuja, pa je dejal, da so Britanci do zdaj usposobili 35.000 vojakov v Nigeriji in poveljniki pravijo, da so zdaj v boljšem položaju na fronti. Velika Britanija se zdaj aktivno bori proti tovrstnemu terorizmu in je opremljena z ekipami za usposabljanje zračnih sil v Nigeriji, vojsko in pomorskimi silami.

A. G.