Iskalnik Google je vse manj kot iskalna platforma in vse bolj kot spletni policaj, ki skrbi za politično korektnost

Foto: twitter

Google vse manj spominja na iskalnik in vse bolj na spletnega miličnika, ki vztrajno preganja vse, kar ne predstavlja levičarskega “mainstreama”. Iskalnik je že večkrat zatemnil spletne strani konservativnih medijev, kot so RedState, Breitbart, Daily Caller, Human Events. Google si več kot očitno aktivno prizadeva za preprečitev Trumpove vnovične izvolitve. 

Vse več je dokazov za to, da je Google v resnici platforma za cenzuro, saj ima tudi ta očitno svojo črno listo, na podlagi katere diskriminira določene medije, ki mu niso po godu. V torek zjutraj so pri nekaterih konservativnih angleškojezičnih javnih občilih zagnali paniko, saj naj bi jih že omenjena platforma zatemnila. Članki in strani PJ Media, Daily Caller, The Blaze, pa tudi številna druga spletna mesta za iskalce niso bili dosegljivi, tudi če so v iskalnik vtipkali ime publikacije, obenem pa jih je Google nadomestil s povezavami do Wikipedije in drugih spletnih mest, ki o navedenih medijih običajno poročajo negativno, poroča RT.

Tudi številni uporabniki spleta so opazili, da je Google iz rezultatov iskanja umaknil nekatere konservativne spletne strani. Nekdo je ob tem pripomnil: “Pravkar sem opazil, da je google odstranil nekaj konservativnih spletnih strani iz rezultatov iskanja (vsaj na mojem koncu, v Veliki Britaniji). RedState, Breitbart, Daily Caller, Human Events in druge.” Spet nekdo drug pa je ob “nenavadnem” obnašanju Googla zaskrbljen zapisal: “Ne morem več najti @Breitbart ali @TheNatPulse na Googlu, bodisi v rezultatih iskanja novic, bodisi pri običajnem iskanju. Kam sta šla?” Večina prizadetih spletnih medijev je sicer ideološko desno usmerjenih, vendar pa Google cenzurira tudi nekatere levičarske medije, ki mu ne ustrezajo. Gre predvsem za medije, ki s svojimi pogledi močno odstopajo od “mainstreama”. Google se je ob tem opravičeval v slogu, da gre za sistemske napake, ki jih proučuje. Po nekaj urah je iskalnik sicer normalno deloval naprej, vendar pa je neljubi dogodek dal misliti številnim, ki se sprašujejo zakaj se je iskalnik tako množično lotil spletnih medijev, ki razmišljajo “narobe”.

Med drugim so nekateri prepričani, da gre za test, kako še bolj učinkovito vplivati na bližajoče se ameriške predsedniške volitve ter poudarjajo, da ima ta iskalnik absolutno prevelik nadzor nad dostopanjem do informacij. Ob tem se je Google še opravičeval, da ne diskriminira vsebin z ozirom na politično usmerjenost. Vendar pa je Project Veritas, ki ga je torkova Googlova cenzura prav tako prizadela, lansko leto izvedel intervju z Googlovim žvižgačem, ki je za javnost sporočil, da ima že omenjena multinacionalka več črnih seznamov tako za iskalnik Youtube, kot tudi pri običajnem spletnem iskanju, ki vključuje številne izmed spletnih strani, ki jih je Google v torek prizadel.

George Soros financira pretežni del članov Faceboookovega odbora za cenzuro (foto: Facebook, EPA)

Poleg tega, notranje Googlove komunikacije iz leta 2016 kažejo, da so zaposleni po volilni zmagi predsednika Donalda Trumpa iskali možnosti za uničenje ali blokiranje rezultatov iskanja konservativnih spletnih strani, še zlasti Daily Caller in Breitbart, ki so ju začasno zatemnili, naposled pa se odločili, da bodo namesto konservativnih člankov sugerirali “preverjanje dejstev”. Vendar pa so desni mediji hitro razkrinkali to podlo Googlovo agendo. Včasih je Google celo kritiziral izjave, ki jih izvirni članki sploh niso vsebovali. Ob bližajočih se predsedniških volitvah si tako Google kot tudi drugi spletni giganti očitno prizadevajo preprečiti ponovitve iz leta 2016. S svojim 88 odstotnim deležem, ki si ga Google prisvaja na ameriškem trgu med iskalniki, bo ključno vplival na to, do katerih informacij bodo ameriški volivci lahko dostopali v prihajajočih mesecih. 

Tudi drugi spletni giganti imajo težave s transparentnostjo zaradi številnih levičarskih ekstremistov v svojih vrstah. Od 18 članov nadzornega sveta za cenzuro pri Facebooku je zgolj en Republikanec. Ostali so vsi po vrsti z Georgom Sorosem povezani profesorji, vodje aktivističnih gibanj, skrajno levih nevladnih organizacij, zagovorniki šeriatskega prava ali kar odkriti sovražniki krščanstva. Pri Facebooku pa vztrajajo, da ne diskriminirajo politične desnice. Med ustanoviteljem Facebooka Markom Zuckerbergom in levičarskim finančnim špekulantom Sorošem pa so se v zadnjih mesecih kresale iskre. Soros je v preteklosti že večkrat poudaril, da bi morali Zuckerbergu odvzeti nadzor nad njegovim podjetjem, saj bo drugače na ameriških volitvah ponovno zmagal ameriški predsednik Trump.

Domen Mezeg