fbpx

Islamska država ponovno udarila: Ponoči novi teroristični napad v Španiji, 7 ranjenih, vseh 5 napadalcev ubitih

Foto: STA

Po smrtonosnem napadu s kombijem v središču Barcelone v četrtek popoldne je ponoči v bližnjem kraju Cambrils prišlo do novega napada z avtomobilom, pri čemer je bilo ranjenih sedem ljudi. Sledil je spopad med policisti in petimi napadalci, pri čemer so bili slednji ubiti. Nekateri so imeli na sebi pas z eksplozivom, je sporočila policija.

Kot poroča francoska tiskovna agencija, je do napada v Cambrilsu, ki leži kakih 120 kilometrov južno od Barcelone, audi A3 zapeljal v množico pešcev in jih šest ranil, od tega enega huje. Povozil je tudi policista.

Gre za povezane napade
Po poročanju lokalnih medijev so napadalci pobegnili policijski patrulji, ki jih je hotela preveriti, pri tem pa so med begom skušali zadeti čim več pešcev. Policija se je podala v lov za njimi, napadalci pa so med begom izgubili oblast nad vozilom, ki se je prevrnilo.

Vnel se je spopad s policijo, pri tem pa je bilo ubitih vseh pet napadalcev v avtomobilu. Policija domneva, da je bil tudi to teroristični napad in da je bil povezan z napadom v Barceloni.

Voznik četrtkovega napada še vedno na begu
V središču Barcelone je v četrtek popoldne voznik s kombijem zapeljal v množico ljudi in jih 13 ubil, več kot 100 pa poškodoval. Zatem je voznik pobegnil. Med žrtvami so po poročanju Reutersa ljudje iz 24 različnih držav med katerimi je več otrok. Po do sedaj znanih informacijah je najmlajša žrtev grozljive morije komaj 3-letni otrok. Policija je včeraj uspela prijeti dva osumljenca. Prvega so identificirali kot Drissa Oukabirja – državljana Maroka, rojenega leta 1989, a se je kasneje izkazalo, da je imel slednji pri sebi ponarejene oziroma ukradene dokumente, saj se je pravi lastnik potnega lista javil na policiji, po tem ko je svoje fotografije zasledil v medijih in prebral, da naj bi bil on tisti, ki je najel smrtonosni beli kombi. Španski mediji poročajo, da policija išče Mussa Oukabirja, mlajšega brata Drissa Oukabirja, za katerega domneva, da je voznik kombija. Medtem ko je drugi domnevni sostorilec Španec iz Melille, španske enklave na severu Afrike, sprva uspel pobegniti, so ga oblasti po pravi drami le privedle pred roko pravice. Policija je v povezavi z napadom danes aretirala še tretjega osumljenca v mestu Ripoll, ni pa še znano če gre za voznika belega kombija in tudi ne kolikšno je natančno število vpletenih v teroristični napad.

Drugi napad, le nekaj ur po prvem, se je zgodil približno 110 kilometrov jugozahodno od Barcelone, v obmorskem mestecu Cambrils.

Grozljiv seznam terorističnih napadov … Foto: Twitter

Prvi posnetki s prizorišča kažejo trupla džihadističnih napadalcev, kako ležijo v omenjenem mestu, nekateri od njih pa so opremljeni celo s samomorilskimi jopiči. Velika verjetnost je, da so se po masakru, ki so ga zadali, nameravali še razstreliti. Na srečo so jih policisti prehiteli, preden bi prišlo do še večjega terorističnega napada. Policisti so sicer z njimi obračunali okrog enih ponoči po lokalnem času.

Policisti so že našli povezavo tudi s teroristično celico, ki ima sedež v mestu Alcanar, približno 200 kilometrov južneje od Barcelone. V sredo je tam v neki hiši odjeknila eksplozija, policisti pa so že razkrili, da so tisto hišo uporabljali za izdelavo bomb. 

Več sledi …

N. Ž., STA