[FOTO in VIDEO] Svet žaluje z Barcelono, IS praznuje: Solze, strah, bolečina, kaos … Najmanj 13 mrtvih in preko 100 ranjenih. Premier Rajoy razglasil 3 dni žalovanja

(Foto: epa)

Odmevi strelov, kriki obupa, strah, bolečina, kaos in krvava trupla, ležeča na ulicah Barcelone. To je tragična in žalostna podoba včerajšnjega terorističnega napada, ki je staro celino ponovno odel v črnino. V terorističnem napadu, ki sta ga zagrešila dva islamska skrajneža (odgovornost za grozljiv napad je namreč že prevzela skrajna islamska skupina Islamska država), sta sejala smrt in vlila strah prebivalcem celotne Španije. Tisto, kar terorizem, kar radikalni Islam počne in kar mu Evropa (posredno) s katastrofalno migrantsko politiko tudi dopušča. Napad v središču Barcelone Las Ramblas je, po trenutno znanih podatkih, terjal najmanj 13 smrtnih žrtev, poškodovanih pa naj bi bilo več kot 100 ljudi, med njimi veliko huje. Španski premier Mariano Rajoy je že obiskal Barcelono in razglasil 3 dni žalovanja za 13 smrtnimi žrtvami napada. Med žrtvami so po poročanju Reutersa ljudje iz 24 različnih držav med katerimi je več otrok. Po do sedaj znanih informacijah je najmlajša žrtev grozljive morije komaj 3-letni otrok.

“Na tleh leži več trupel, menda je že več kot 15 mrtvih. Slišijo se streli …,” so bile ene izmed prvih besed Boruta, enega izmed naših bralcev, ki je bil priča dogajanju v Španiji. V Barceloni se je še nekaj ur po napadu odvijala prava drama s preletavanjem helikopterjev, strelskimi obračuni, lovom na pobeglega terorista in ujetimi domačini ter turisti v bližnji okolici oz. hišah in hotelih.

Policija je včeraj uspela prijeti dva osumljenca. Prvega so identificirali kot Drissa Oukabirja – državljana Maroka, rojenega leta 1989, a se je kasneje izkazalo, da je imel slednji pri sebi ponarejene oziroma ukradene dokumente, saj se je pravi lastnik potnega lista javil na policiji, po tem ko je svoje fotografije zasledil v medijih in prebral, da naj bi bil on tisti, ki je najel smrtonosni beli kombi. Španski mediji poročajo, da policija išče Mussa Oukabirja, mlajšega brata Drissa Oukabirja, za katerega domneva, da je voznik kombija. Medtem ko je drugi domnevni sostorilec Španec iz Melille, španske enklave na severu Afrike, sprva uspel pobegniti, so ga oblasti po pravi drami le privedle pred roko pravice. Policija je v povezavi z napadom danes aretirala še tretjega osumljenca v mestu Ripoll, ni pa še znano če gre za voznika belega kombija in tudi ne kolikšno je natančno število vpletenih v teroristični napad.

Glavni tožilec španskega visokega sodišča Javier Zaragoza je povedal, da omenjena dva osumljenca policiji nista bila znana zaradi terorizma.

(Foto: epa)

Gre za najhujši teroristični napad na španskih tleh po 11. marcu 2004, ko je v Madridu v eksplozijah umrlo 191 ljudi, več kot 2000 je bilo ranjenih.

(Foto: epa)

https://twitter.com/BeWarmers/status/898303408469409793

Evropa in svet žalujeta, Islamska država proslavlja
Kot je sporočila Islamska država, prek svoje agencije Amak, so napad z dostavnim vozilom “izvedli vojaki Islamske države v odgovor na pozive k napadom na koalicijske države”. S tem so mislili na mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA, ki izvaja napade na položaje Islamske države v Siriji in Iraku, je poročala agencija Reuters.

(Foto: dailymail.co.uk)

Kaj se je pravzaprav zgodilo v četrtek popoldne?
Dostavno vozilo (beli kombi) je zapeljalo v množico sprehajalcev in po t. i. coni za pešce peljalo kar 550 metrov, z okoli 80 kilometri na uro. Po zadnjih podatkih je napad terjal najmanj 13 smrtnih žrtev, medtem ko število ranjenih narašča in naj bi jih bilo že več kot 100. Večina je huje ranjenih. Policija je aretirala oba napadalca. Prvi naj bi bil Maročan po imenu Driss Oukabir, rojen leta 1989, a se je kasneje izkazalo, da je šlo za lažne oz. ukradene dokumente. Drugi napadalec je najprej uspel pobegniti, a so ga policisti po pravi drami in strelskem obračunu uspeli prijeti. Za napad je že prevzela odgovornost skrajna islamska skupina Islamska država. Za zdaj ni jasno, koliko ljudi je sodelovalo v napadu. Dve uri po napadu na La Rambli je policija na varnostni točki v predmestju Sant Just Desvern, potem ko je povozil in ranil policista, ustrelila moškega, za katerega pa še ni potrjeno, ali je bil povezan z napadom v središču mesta.

Panika na turistično oblegani ulici
Varnostne službe so takoj po napadu na La Rambli, po katerem je zavladala panika, zaprle več železniških postaj in postaj podzemne železnice v bližini La Ramble. Gre za 1,2 kilometra dolgo ulico skozi središče mesta, kjer se vsak dan giblje na tisoče domačinov in turistov, saj je tam na desetine barov, restavracij in trgovin.

(Foto: epa)

Ostre obsodbe terorističnega grozodejstva z vseh strani
“Teroristi ne bodo nikoli premagali združenih ljudi, ki imajo raje svobodo kot barbarstvo. Vsa Španija stoji ob strani žrtvam in družinam,” je tvitnil Rajoy, ki je prekinil svoj dopust in je na poti v Barcelono. Pred tem je že sporočil, da je v stiku z lokalnimi oblastmi in da je prioriteta pomagati žrtvam in olajšati delo varnostnim silam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Španski kralj Felipe VI. je prav tako obsodil teroristični napad. “To so morilci, preprosti kriminalci, ki nas ne bodo terorizirali,” so tvitnili iz kraljeve palače.

“Vsa Španija je Barcelona, Ramblas bo znova tu za vse,” so dodali.

Predstavniki institucij Evropske unije so zagotovili, da bo unija stala Barceloni ob strani, ZDA pa so Španiji ponudile pomoč. Ameriški predsednik Donald Trump je obsodil napad, na Twitterju je zapisal, da bodo ZDA storile vse, da pomagajo Španiji. “Ostanite močni, radi vas imamo.” Iz Bele hiše so sporočili, da Trump razmere v Barceloni spremlja od blizu, čeprav je trenutno uradno na dopustu. Tudi njegova soproga Melania Trump je izrazila sožalje in prosila za molitve. Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je med obiskom na Japonskem med drugim izjavil, naj se teroristi po vsem svetu zavedajo, da so ZDA in zaveznice odločene, da jih bodo našle in jim sodile.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je na Twitterju zapisal, da vsa Evropa stoji Barceloni ob strani. “Naše misli so pri žrtvah in vseh, ki so prizadeti zaradi tega strahopetnega napada na nedolžne,” je dodal.

Z zapisom na omenjenem omrežju se je odzval tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je izrazil solidarnost z žrtvami terorističnega napada in podporo oblastem. Tajani je še zapisal, da je EU združena v boju za mir.

Sožalje je izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron: “Moje misli in misli vse Francije so z žrtvami tega tragičnega napada v Barceloni. Ostali bomo združeni in enotni.” Podobne misli so zapisali tudi drugi francoski politiki.

Foto: Bralec Borut

Na kraju drame tudi  nekaj Slovencev …
Po podatkih veleposlaništva v Madridu so bili v središču Barcelone, kjer se je zgodil včerajšnji napad, trije mladi slovenski državljani, ki niso poškodovani ali v nevarnosti. Še nekaj časa po napadu pa so preživeli v enem od nakupovalnih središč, kjer so počakali na nadaljnja navodila policije, so za STA sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva (MZZ).

(Foto: Twitter/@MailOnline)

Nekaj posnetkov dogajanja s spletnega omrežja Twitter:

V zadnjih letih so bila vozila sicer že uporabljena v več terorističnih napadih v Evropi. Zadnji napad se je zgodil 3. junija v Londonu, ko je na Londonskem mostu vozilo najprej zapeljalo v pešce in jih pokosilo, nakar je zapeljalo do bližnjega Borough Marketa, kjer so iz njega izstopili trije moški z noži in začeli zabadati mimoidoče. Ubitih je bilo šest ljudi, 48 je bilo ranjenih.

Jure Ferjan