fbpx

Italija besni – muslimanska mama za kazen v javnosti ostrigla svojo 14-letno hčerko, ker v šoli ni želela nositi naglavne rute

Foto: epa

Italijansko politiko in javnost močno razburja primer migrantske deklice, ki ji je mama na silo pobrila glavo, ker ni želela nositi naglavne rute. Mnogi politiki sedaj svetujejo migrantom, naj odidejo v katero drugo državo, če se nočejo prilagoditi italijanskemu načinu življenja. 

V Italiji dviga veliko prahu mlado, 14-letno dekle iz Bangladeša, ki ji je uspelo dlje časa vleči za nos starše, tako da je doma nosila naglavno ruto, v šoli pa jo je snela. Ko jo je mama prejšnji teden zalotila pri dejanju, jo je pred vso javnostjo kaznovala z britjem las na glavi.

Nenadna sprememba frizure deklice je v šoli naslednji dan sprožila številne sume, ta pa je nato tudi sama priznala učiteljem celotno zgodbo in povedala, da je bila glede tega vprašanja že dlje časa v sporu s svojimi starši. Šola je o primeru obvestila tudi policijo in socialne ustanove, ki so deklico staršem odvzele in je sedaj skupaj s svojimi sestrami pod posebnim nadzorom. Kazen bo doletela tudi starše, saj jim oblasti očitajo zanemarjanje svojih otrok.

Obnašajte se kulturi primerno ali pa odidite
Za naše kulturno okolje precej nenavaden način kaznovanja je na noge dvignil celo Italijo, številni politiki pa prihajajo na dan s pobudami, naj tisti, ki ne sprejmejo italijanskega načina življenja, običajev in tradicije, preprosto odidejo drugam. To je storil tudi župan Bologne Virginio Merola, ki je kaznovanje 14-letne deklice obsodil kot kruto in nesprejemljivo dejanje. “Če želite postati Italijani, se morate privaditi na italijanske zakone in našo ustavo. Drugačen odnos ni zaželjen, sicer je bolje, da zamenjate državo,” je svetoval vsem migrantom, ki na veliko prihajajo v Italijo.

Proti islamskemu načinu kaznovanja se je odzval tudi italijanski premier Matteo Renzi (foto: epa).

Ukrepanje socialnih služb in odvzem deklice staršem je pohvalil tudi italijanski premier Mattero Renzi. Ta je sicer dejal, da je tovrstna odločitev lahko boleča, vendar gre za dobro določitev. “Brez upoštevanja našega pravnega sistema ne bo gostoljubnosti,” je še zapisal premier Renzi na Facebooku in dodal, da ta velja za vse, piše RT.

Dejanje obsodila celo islamska skupnost
Proti dejanju jezne mame iz Bangladeša so se opredelili tudi v islamski skupnosti v Italiji, saj nošenje burke po njihovem ni obvezno. “Kljub islamski tradiciji menimo, da odločitev o burki še vedno ostaja odločitev posameznika,” meni imam iz Firenc Izzedin Elzir. “Prisiljevanje v nošenje burke nima nič z religijo, vera je močnejša od obleke,” je še dodal.

C. Š.