Italija se utaplja: Več kot 75.000 novih prosilcev za azil

Foto: STA

Italijo v letošnjem letu preplavljajo prošnje za azil. Do sedaj je prošnjo vložilo že 75.681 migrantov in številka bo do konca leta samo še naraščala.

Za azil je v Italiji od januarja 2016 do danes zaprosilo 64.638 moških in 11.043 žensk. Ti podatki kažejo nadaljevanje lanskoletnega trenda, da v Evropo prihajajo predvsem mlajši, neporočeni moški, kar je v lanskem letu potrdila Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

Migracijski tok z takšnim razmerjem med spoloma pa prinaša s sabo porušeno razmerje med spoloma evropskih družb in povečanje povpraševanja po prostituciji ter spolnih napadov.

Migranti iz Nigerije, Pakistana, Gambije in Eritreje
Predsednik državne komisije za pravico do azila je danes v italijanskem parlamentu poudaril, da je največ migrantov, ki so zaprosili za azil prišlo iz Nigerije, Pakistana, Gambije in Eritreje, poroča STA.

Samo v Italiji 3.95 odstotka več migrantov kot lani
Po podatkih avstrijske tiskovne agencije APA, je 14.291 državljanov Nigerije zaprosilo za azil, eno izmed oblik humanitarne zaščite so odobrili zgolj 16 odstotkom. Pri prosilcih iz Pakistana pa samo 13 odstotkom. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je v letošnjem letu v Italijo prišlo 126.931 migrantov, kar je 3.95 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

V.D.