fbpx

Italijanska koalicijska vlada namerava deportirati pol milijona nezakonitih migrantov!

Foto: epa

V zadnjih letih je v Italijo prispelo več sto tisoč tisoč novih migrantov, Italija za afriške migrante namreč predstavlja najpomembnejšo destinacijo, preko katere si ti priskrbijo vstop v Evropo. Italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini je spregovoril o problematiki nezakonitih migracij in poudaril, da namerava nova koalicijska vlada deportirati pol milijona nedokumentiranih migrantov, ki trenutno živijo v Italiji.

Salvini je preko družabnega omrežja Twitter zapisal, da sprejemanje več sto tisoč migrantov, ki niso begunci, ne more ostati izključno italijansko vprašanje. Ob tem pa je dodal, da si želi več pomoči s strani Evropske unije, ki bi pomagala pri soočanju s pretokom ljudi, poroča britanski BBC.

Dejstvo je, da je Italija v zadnjih letih sprejela veliko število migrantov. Okrog 120 tisoč jih je leta 2017 prispelo preko morja, kar predstavlja dvakrat večje število kot v Grčiji in Španiji skupaj. Pri tem pa je potrebno poudariti, da v Italiji številke prispelih migrantov niso bile visoke le v zadnjih letih, ampak v celem zadnjem desetletju.

Ko je migrantska kriza leta 2015 dosegla vrhunec in je v Evropsko unijo prispelo več kot milijon migrantov, je bila vsa pozornost usmerjena na Grčijo, kamor je prispelo več kot  800 tisoč ljudi. V istem letu pa je Italija sprejela 154 tisoč ljudi. V desetih letih pred tem vrhuncem je v Italijo prispelo več kot 260 tisoč ljudi, navaja Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Foto: epa

Migranti zasledujejo Zahodne sanje
Massimiliano Da Federiga iz Lige je javno problematiziral, koliko migrantov je dejansko beguncev. “Ljudje, ki prihajajo v Italijo ne bežijo pred vojno, ampak zasledujejo Zahodne sanje. To so empirična dejstva,” je poudaril. Ob tempa dodal, da obravnava prošenj za azil vzame svoj čas, zato je težko vedeti, kdo od več tisočih, ki so prispeli, bo dobil odobreno prošnjo za azil. Večina migrantov je prišla iz Nigerije, Gvineje, Slonokoščene obale in Bangladeša.

N. Ž.