fbpx

Italijanski notranji minister Salvini: Kot minister bom storil vse, da bo Afrika postala celina, ki bo svojim prebivalcem zagotovila prihodnost

Matteo Salvini (Foto: epa)

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je danes poudaril, da bi lahko tudi številne druge države, med drugim Francija, Portugalska in Španija, posredovale pri reševanju migrantov iz Sredozemskega morja. Napovedal je, da bodo ladje italijanske mornarice in obalne straže plule bližje italijanski obali. Za ustavitev migracij pa napoveduje izboljšanje razmer v Afriki, iz katere želi v Evropo migrirati na milijone ljudi.

“Ne moremo vsega storiti sami. Trgovina z ljudmi prek Sredozemskega morja se mora nehati,” je poudaril Salvini po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. “Kot minister bom storil vse, da bo Afrika postala celina, ki bo svojim prebivalcem zagotovila prihodnost,” je dejal.

Poleg tega je napovedal, da bodo “ustavljali ladje tujih nevladnih organizacij, ki Italijo obravnavajo kot ogromno begunsko taborišče”.

Poostril bo varovanje italijanske obale
“Še vedno bomo reševali migrante, vendar bomo italijansko obalno stražo prosili, naj bo bližje italijanski obali,”
je pojasnil. Napovedal je, da si bo prizadeval za “poletje z manj prihodi beguncev in manj smrtnimi žrtvami”.

Foto: epa

Italija je pred kratkim zavrnila vstop v pristanišče humanitarni ladji Aquarius, na kateri je bilo 629 rešenih migrantov. Ladjo, ki jo je nato zavrnila tudi Malta in je zato za nekaj dni obtičala sredi morja, je naposled sprejela Španija, kjer se je v nedeljo ladja tudi zasidrala.

C. Š., STA