Iz Kremlja ušel interni dokument, načrt za priključitev Belorusije

Foto: epa

Novinarji so se dokopali do internega dokumenta Kremlja, po katerem naj bi Rusija do leta 2030 prevzela popoln nadzor nad Belorusijo. Pri razvoju načrta so sodelovali Generalštab, FSB, GRU in predsedniška administracija, piše medij Meduza. V skladu z dokumentom je bila strategija izdelana že leta 2021 in natisnjena na 17 straneh. “Rusija ima z Belorusijo enake cilje kot z Ukrajino, le da se v primeru Belorusije Rusija zanaša na prisilo in ne na vojno,” je komentiral veleposlanik ZDA pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) Michael Carpenter.

Skupina novinarjev z vsega sveta je dobila vpogled v interni dokument ruskih oblasti z naslovom Strateški cilji Ruske federacije v smeri Belorusije, po katerem namerava Kremelj prevzeti popoln nadzor nad politiko, gospodarstvom in vojaškim potencialom Belorusije do leta 2030, poroča Meduza, ki se sklicuje na Dossier Center. Po navedbah tega vira namerava Kremelj do konca desetletja popolnoma prevzeti Belorusijo. Po informacijah istega vira so pri razvoju načrta sodelovali glavni štab vojske, agencija FSB (prej KGB), GRU, tuja vojaška obveščevalna agencija in predsedniška administracija pod vodstvom Vladimirja Putina.

To ni nov načrt, v skladu z dokumentom je bila strategija izdelana že leta 2021. Napisan je le na 17 straneh, politični, obrambni, trgovinski in socialni cilji ruskih oblasti v Belorusiji pa so razdeljeni na kratkoročne (do 2022), srednjeročne (do 2025) in dolgoročne (2030) načrte. Ruske oblasti pričakujejo, da bodo do leta 2030 belorusko zakonodajo prilagodile ruski, prevzele nadzor nad zunanjo politiko države in jo upravljale v interesu Ruske federacije. Po omenjenem dokumentu naj bi Rusija povečala vojaško prisotnost v državi, število ruskih medijev in dosegla prevlado ruskega jezika nad beloruskim. Poenostavili bi tudi postopek izdaje ruskih potnih listov beloruskim državljanom in s tem “ustvarili plast Rusov, ki jih zanima integracija”, poroča Meduza o vsebini dokumenta.

Po besedah Vladimirja Putina sodelovanje med državami CIS poteka uspešno. (Foto: epa)

Belorusija je že dolgo ruski satelit, tamkajšnji diktator Lukašenko se o vsem posvetuje s “šefom” Putinom
Tako so ruske oblasti do leta 2030 pričakovale, da bodo belorusko zakonodajo prilagodile ruščini, prevzele nadzor nad zunanjo politiko republike in jo upravljale v interesu Ruske federacije. Povečale bodo vojaško prisotnost v državi, podredile si bodo informacijski prostor republike s povečanjem števila ruskih medijev. Doseči želijo prevlado ruskega jezika nad beloruskim in tudi uvesti poenostavljen postopek izdaje ruskih potnih listov državljanom Belorusije, “da bi ustvarili plast Rusov, ki jih zanima integracija“. Poleg tega so ruske oblasti pričakovale, da bodo razširile svoj vpliv s pomočjo znanosti in izobraževanja v Belorusiji. V ta namen je bilo načrtovano odprtje točke za opravljanje izpita po vsej državi, pa tudi nastajanje več centrov znanosti in kulture v Mogilevu, Grodnu in Vitebsku. Ruske oblasti so nameravale uresničiti svoje načrte tudi s sporazumom o uniji, ki so ga vodilni Rusije in Belorusije podpisali leta 1999. Pogajanja o njem so se vlekla dve desetletji. Leta 2019 je bilo objavljeno, da sta se državi uspeli dogovoriti o 28 programih unije, povezanih z gospodarskimi vprašanji, kot sta uskladitev denarne politike in davčne zakonodaje.

Aleksander Lukašenko (Foto: epa)

V novem internem dokumentu je navedeno, da so pri razvoju načrta sodelovali glavni štab oboroženih sil Ruske federacije, uslužbenci GRU, SVR, FSB in oddelek predsedniške administracije – predsedniškega oddelka za obmejno sodelovanje, ki ga vodi Aleksej Filatov. Dossier Center piše, da je Filatov zastopal interese Kremlja v Južni Osetiji in Abhaziji, nadzoroval pa je tudi humanitarno in politično interakcijo s samooklicanima ljudskima republikama Doneck in Lugansk. Meduza še piše, da so novinarji dokument pokazali zunanjim strokovnjakom, ki so potrdili, da je videti verodostojen in ga je treba jemati resno. Takšno mnenje je izrazil tudi veleposlanik ZDA pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) Michael Carpenter: “Rusija ima z Belorusijo enake cilje z Ukrajino, le da se v primeru Belorusije Rusija zanaša na prisilo in ne na vojno.”

Sara Bertoncelj