fbpx

Izgrajena covid bolnišnica ostala prazna, saj zanjo nimajo zdravstvenega osebja!

Foto: Twitter

Medtem ko iz Velike Britanije poročajo o visokem številu hospitaliziranih zaradi covida-19, ki je preseglo celo tisto spomladi, so bile nekatere bolnišnice prisiljene zapreti vrata, ker jim primanjkuje kadra. Medtem ko se je zdravstvena služba znašla sredi bitke s koronavirusom, zdravniki opozarjajo oblasti, da so v preteklih mesecih preveč denarja namenjali gradnji bolnišnic, premalo pa temu, da bi zagotovili zadostno število osebja, predvsem tistega, ki je zaposlen na intenzivni negi. 

Različni oddelki bolnišnice Nightingale so bili prisiljeni v zaprtje, saj jim primanjkuje kadra, ki bi delal. Zdravniki opozarjajo, da je premalo zdravnikov in medicinskih sester, da bi lahko prostore odprli in zagotavljali bolnišnično oskrbo.

Zdravstvene oblasti so, z namenom prerazporejanja sredstev, omenjeni bolnišnici že odvzeli štiri tisoč postelj, ventilatorje in celo napise, ki usmerjajo ljudi po bolnišnicah. Osupljive fotografije iz bolnišnice danes razkrivajo, da je skoraj zapuščena, saj na oddelkih praktično ni postelj, stoli so zloženi drug na drugega, prav tako pa so ostali brez reševalnih vozil, je poročal Daily Mail.

Foto: epa

Zdravstvene oblasti so sicer v stalni pripravljenosti, saj se bojijo, da jih najhujši časi še čakajo. Menijo, da bodo največjemu presežku covid bolnikov priča spomladi, ko bi se lahko uresničil najbolj temačen scenarij. Zdravstvene oblasti so s tem namenom zgradile kar 19 začasnih bolnišnic v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem.

Zaenkrat poročajo, da ta mesta ostajajo prazna, a bodo, po mnenju ministrov, ostali kot rešitev krize s koronavirusom. Kot poročajo tamkajšnji mediji, nekateri izmed objektov še sploh niso bili v uporabi. Denimo Sunderlandov objekt, ki med samo pandemijo ni bil uporabljen, ostaja zaprt. Od vseh novozgrajenih začasnih objektov naj bi tako le Exeterjeva bolnišnica zdravila bolnike s covid-19, medtem ko Manchester ostaja odprt za bolnike, ki ne bolehajo za covid-19. Lokacije v Bristolu in Harrogateu delujejo kot “specializirani diagnostični centri” ali “lokalne službe”. Zdravstvene oblasti so tako javnosti že razkrile, da bodo nekatere objekte sčasoma spremenili v centre za cepljenje.

Ker so sredstva bolnišnice Nightingale preusmerili v druge covid ustanove, danes pred bolnišnico ni niti reševalnih vozil (Foto: epa)

Vodilni v Nacionalni zdravstveni službi – NHS vztrajajo, da morajo biti omenjeni oddelki v pripravljenosti, saj morajo biti na voljo, če se bo izkazala potreba po zdravljenju dodatnih bolnikov, medtem ko zdravniki opozarjajo, da sama oprema nima nobenega pomena, če primanjkuje kadra. Zdravniki intenzivne nege so s prstom pokazali na oblasti, da ni bilo ustreznega kadrovanja na oddelkih intenzivne nege, medtem ko so denar vlagali v gradnjo novih zmogljivosti.

Sara Rančigaj