fbpx

Izraelski premier: Naše novo lasersko orožje bo sovražnika privedlo do bankrota

Ameriško lasersko orožje. (Foto: Wikimedia commons)

Kot pojasnjuje izraelski predsednik vlade Naftali Benet, je Izrael varnejši za napredno lasersko orožje. Sovražnik bo investiral na desettisoče dolarjev, Izraelci pa zgolj dva dolarja za elektriko. 

Gre za nov laserski sistem protiraketne zaščite, ki se bo kmalu pridružil t. i. “Železni kupoli”, ki ščiti državo pred sovražnikovimi izstrelki. Premier Naftali Benet je ob tej priložnosti obiskal tovarno podjetja Rafael Advanced Weapons Systems, ki je glavni izvajalec del nad sistemom protiraketne zaščite, ki predstavlja prelom v protiraketni obrambi te države, poroča Polska Agencja Prasowa.

Sistem je sposoben sestreliti minometne mine, vozila brez posadke in rakete. Ne gre le za prelomni izum za Izrael, marveč za cel svet. Doslej je prestrezanje enega sovražnega izstrelka stalo na desettisoče dolarjev. Zahvaljujoč novemu izumu bo sovražnik še naprej vlagal na desettisoče dolarjev za en sam kos, Izraelci pa bodo zgolj prižgali elektriko v ceni dveh dolarjev.

Lasersko orožje. Fotografija je simbolična. (Foto: Wikimedia commons)

Svoje novo orožje so Izraelci preizkušali na jugu države. Razstreljevali so različno oddaljene zračne objekte. Sistem je znan po imenom “Iron Beam” in se je izkazal kot uspešen v različnih razmerah na bojišču. “Železna kupola” je sistem, med drugim namenjen uničevanju izstrelkov kratkega dosega (sistem “Puščica”).

Za prestrezanje raket srednjega in dolgega dosega imajo Davidovo pračo
Njegov namen je prestrezanje balističnih raket izven zemeljske atmosfere. Sestavljajo jo tudi protiraketni obrambni sistem, imenovan Davidova prača, za prestrezanje taktičnih balističnih raket in raket srednjega ter dolgega dosega. Sposoben je prestreči tudi izstrelke, izstreljene od 40 do 300 km daleč.

Domen Mezeg