fbpx

Izraelski premier Netanjahu se je znašel v središču obtožb o korupciji

Foto: epa

Izraelska policija je uspela pridobiti nove dokumente v zvezi s svojo tajno preiskavo zoper predsednika vlade Benjamina Netanjahuja, ki ga sumijo kaznivega dejanja oškodovanja države, podkupovanja in goljufij, poročajo izraelski mediji. Uradno preiskavo mora dovoliti generalni državni tožilec Avišaj Mandelblit, na katerega je policija naslovila zahtevek, naj to čimprej stori, kar naj bi se zgodilo že v prihodnjih dneh. Tajna preiskava zoper izraelskega premierja se je sicer začela že junija, ko je bila ustanovljena posebna policijska enota Lahav 433. Na zahtevo šefa policije Ronija Alšeiha pa podrobnosti nikoli niso bile razkrite javnosti.

Benjamin Netanjahu je že dlje časa tarča svojih političnih nasprotnikov, ki mu očitajo predvsem zlorabo položaja, premier pa se je znašel tudi pod drobnogledom generalnega državnega tožilca. Ta naj bi po poročanju časopisa The Times of Israel zaposlenim v svoji pisarni naročil, naj preučijo tudi obtožbe o sprejemu denarne nagrade,  ki naj bi jo Netanjahu sprejel v višini enega milijona evrov od Arnauda Mimrana, francoskega poslovneža, ki trenutno prestaja osemletno zaporno kazen zaradi utaje davkov. Med sojenjem je Mimran sodnikom namreč povedal, da je v času strankarskih volitev leta 2009 daroval denar Netanjahovi volilni kampanji.

Netanjahu je v medijih že večkrat zanikal, da bi sam oz. kdorkoli iz njegove stranke sprejel kakršnokoli donacijo, njegov predstavnik za odnose z javnostjo pa je obtožbe o korupciji označil za nesmiselne. “Vse od zadnje Netanjahove zmage na volitvah, pa tudi že prej, se poskuša z lažnimi obtožbami zoper premierja in njegovo družino zrušiti trenutno vlado. Zadnji poskus je še en v nizu laži, s katerimi pa nasprotniki ne bodo dosegli ničesar,” citirajo predstavnika za javnost pri Haaretzu.

Ni prvič, da se je Netanjahu znašel pod drobnogledom državne policije zaradi obtožb o korupciji. Mandelblit je že pred nekaj meseci odprl preiskavo v škandalu zaradi nakupa nemških podmornic, ko je bil konflikta interesov osumljen premierjev dober prijatelj, ugleden pravnik. Že lani so Netanjahuja preiskovali zaradi domnevnih kršitev zakona glede uporabe premierskih rezidenc, njegova žena Sara pa se je znašla v središču pozornosti izraelskih medijev, saj so jo obtožili zlorabe javnih sredstev. Takrat so jo sumili, da si je nezakonito prilastila več deset tisoč evrov od vrnjenih steklenic tamkajšnjim trgovinskim centrom.

L. S.