Izraelski varnostni analitik: Kitajska je s svojim mirovnim načrtom nastavila past za ZDA in Evropo

Kitajski predsednik Xi Jinping in ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: Epa)

Kitajska je s svojim mirovnim načrtom nastavila popolno past za ZDA in Evropo, pravi izraelski varnostni analitik in dodaja, da se bodo morale ZDA odzvati z lastnim mirovnim načrtom. Izraelski strokovnjak Robert C. Castel je v četrtek na madžarski komercialni radijski postaji KarcFM dejal, da je kitajski mirovni načrt za Ukrajino prepustil žogo povsem na strani ZDA.

Kadar na mizi ni preveč mirovnih načrtov, so vsi tovrstni dokumenti vredni pozornosti in razprave, je dejal izraelski varnostni analitik Robert C. Castel in dodal, da gre za dva javna načrta, enega je podpisal papež Frančišek, drugega pa Kitajska. Po besedah strokovnjaka za varnost imajo “prebivalci slonokoščenega stolpa” na Zahodu jasno predstavo, kako vzgajati otroke drug drugega, ko gre na primer za mirovne načrte za Bližnji vzhod – vendar pa ta “mirovniška vročica” ni tako evidentna, ko gre za primer Ukrajine.

Vendar pa je “Kitajska s svojim mirovnim načrtom nastavila popolno past za ZDA in Evropo,” je dejal Castel, ki je dodal, da lahko ZDA dobro izidejo iz te situacije le, če lahko na mizo dajo tudi svoj mirovni načrt. Kitajski mirovni načrt je seveda v interesu Kitajske, je dejal in pojasnil, da če bi bila ameriška diplomacija tako resna, kot je bila pod predsednikom Johnom F. Kennedyjem, bi Američani vse to predvideli in že prej predstavili svoj načrt kot preventivni korak. Namesto tega je Kitajska sedaj prisilila ZDA v zaledno akcijo na tem območju.

Robert C. Castel  (Foto: zajetje zaslona/YouTube)

Dejstvo, da so ZDA nakazale, da ne želijo prekinitve ognja v Ukrajini, ima zelo slabo optiko, je dejal Castel. Po njegovih besedah je mir dragocen v vseh civilizacijah in videz, da ZDA ne skrbijo za mir, nima posledic le v krščanskih družbah. Cilj obiska kitajskega voditelja v Rusiji ni bila Rusija, ki je ” že v žepu Kitajske”, je dejal strokovnjak. Namesto tega je bila prava tarča Ukrajina, ki jo podpira Zahod, a ne more doseči cilja, da bi Volodimir Zelenski premagal Moskvo. Ko obe strani govorita o “strupenem orožju”, kot je osiromašeni uran, je po besedah Castela to del informacijske vojne, ki močno divja med Zahodom in Rusijo. Po besedah Castela je na koncu skoraj vse na bojišču strupeno, pri čemer izraelski strokovnjak pravi, da predpisi denimo vojakom prepovedujejo nošenje ognjevarnih oblačil zunaj bojevanja v živo, ker je to tudi zelo škodljivo za njihovo zdravje. V tem pogledu orožje, ki vsebuje osiromašeni uran, ne izstopa posebej. Glede mednarodne tiralice za Vladimirja Putina je strokovnjak dejal, da ta poteza spodkopava avtoriteto in resnost sodišča, saj ne gre za predsednika banana republike, ampak za voditelja velike sile.