Jankovićev kanal C0 odmeva tudi v Bruslju – Zver in Tomc naslovila vprašanje Evropski komisiji

Evropska poslanca dr. Milan Zver in Romana Tomc (Foto: SDS)

Saga z zloglasnim kanalom C0, ki poteka čez vodonosnika Kleče in predstavlja vir pitne vode za 300 tisoč Ljubljančanov, je dobil svoj odmev tudi Bruslju. Projekt namreč sofinancira EU, kljub številnim nasprotovanjem Ljubljančanov in negativnim mnenjem, ki ga je o projektu podal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Evropski komisiji je poslansko vprašanje zastavila evropska poslanka Romana Tomc, pod vprašanje pa se je podpisal tudi evropski poslanec Milan Zver.

“Voda je skupna dobrina in omejen vir, ki ga je treba varovati in uporabljati na trajnosten način. Je pa pod pritiskom različnih sektorjev. Okvirna direktiva EU o vodah vzpostavlja pravni okvir za zaščito čiste vode v EU in zagotavljanje njene dolgoročne trajnostne rabe. Dopolnjuje jo bolj specifična zakonodaja, kot je Direktiva o pitni vodi,” se začne vprašanje. Poslanka nato nadaljuje, da imamo v Ljubljani eno najkakovostnejših pitnih voda v Evropi, a da bi se lahko to prav kmalu spremenilo.

V gradnji je namreč sporni kanalizacijski kanal, ki povezuje odpadne vode iz bližnjih občin (Medvode in Vodice) in jih steka v centralno čistilno napravo Brod v Ljubljani. “Kanalizacijo naj bi nezakonito izvedla Mestna občina Ljubljana, ki je investitor in izvajalec, s sredstvi EU. Še huje, predstavlja tveganje za najhujšo ekološko katastrofo v Sloveniji,” v poslanskem vprašanju zapiše poslanka Tomc.

Poslanka nato dodatno pojasni, da je projekt že skoraj povsem zgrajen, s pomočjo EU sredstev. Komisijo tako sprašuje:

1. Ali ste seznanjeni z neustrezno izbiro trase kanalizacijskega kanala?
2. Ali je bila Komisija zavedena, ko je dovolila gradnjo brez okoljevarstvenega dovoljenja?
3. Kaj lahko stori Komisija v primeru takšnega ogrožanja zdravja državljanov?

Do ciljev tudi z nasiljem
Gradnjo kanala C0 že od samega začetka spremljajo kritike, te pa so dodatno pridobile na zaletu, ko so ljubljanski policisti brutalno obračunali z enim od lastnikov zemljišč, preko katerih poteka zloglasni kanalizacijski kanal. Več o tem lahko preberete – TUKAJ. Za ponedeljek je bila napovedana izredna seja ljubljanskega mestnega sveta, ki so jo sklicali opozicijski mestni svetniki. Te se, prav na Jankovićevo pobudo, svetniki iz njegove liste, liste Gibanja Svoboda in SD niso udeležili.

Gal Kovač