Ljubljanski svetnik Horvat: pitno vodo moramo zaščititi, Janković bi moral biti prvi odgovoren za to

Gradnja kanala C0 (foto: zajem zaslona)

“Mi kot mestni svetniki moramo zaščititi pitno vodo v Ljubljani, karkoli se zgodi, cela Ljubljana ostane brez pitne vode, kar je nedopustno in tega ne moremo dopustiti”, je odločen vodja svetniškega kluba SDS v Mestni občini Ljubljana Igor Horvat. Kot smo že poročali, bi morala o nadaljevanju gradnje uničujočega kanala C0 v ponedeljek potekati izredna seja na zahtevo opozicijskih mestnih svetnikov, vendar se na pobudo Jankovića svetniki z njegove liste, liste Gibanja Svoboda in SD seje niso udeležili.

Za ponedeljek je bila napovedana izredna seja, na kateri bi se razpravljalo o vprašanju gradnje spornega kanala C0, a do seje ni prišlo. Tako je ljubljanski župan Zoran Janković dosegel še enega izmed svojih ciljev. Janković je na lastno pest ocenil, da odločanje o pitni vodi ni dovolj pomembno, saj pred sabo vidi le lastne cilje, zato je pozval mestne svetnike iz Liste Zorana Jankovića, Gibanja Svoboda in SD-ja, da se seje ne udeležijo. Ljubljanska mestna opozicija je na izredni seji kljub nesklepčnosti predstavila stališča proti obstoječemu povezovalnemu projektu kanal C0. Občino so želeli z več sklepi pozvati, naj gradbena dela ustavi in pristopi k alternativni trasi.

Ker opozicijski svetniki niso bili seznanjeni, da bo prišlo do obstrukcije, je pred samo sejo vodja svetniškega kluba SDS Igor Horvat spregovoril o ciljih ponedeljkove seje in aktualnih Jankovićevih aktivnostih. Pojasnil je, da je izredno sejo sklicalo 12 mestnih svetnikov in svetnic, ker je pri gradnji kanala C0 polno nepravilnosti in nejasnosti, te pa so želeli razjasniti. Lastniki zemljišč protestirajo proti gradnji, ker niso oddali vseh soglasij, gradnja pa se nadaljuje.

Vodja svetniškega kluba SDS (Foto: zajem zaslona)

“Mi kot mestni svetniki moramo zaščititi pitno vodo v Ljubljani, karkoli se zgodi, cela Ljubljana ostane brez pitne vode, kar je nedopustno in tega ne moremo dopustiti. Vse to je neko delo župana Jankovića, saj je on poklical policijo, on je redarjem naročil, da ovira prisotnost lastnikov zemljišč, Ljubljana kot srednje evropska prestolnica mora zaščititi čisto pitno vodo in Janković je prvi odgovoren za to,” pojasni Horvat in doda, da je to načrtno oviranje in delovanje proti temu. V nadaljevanju Horvat obsodi obstrukcijo Jankovića, ki je mestne svetnike s svoje liste in ostalih pozval k neudeležbi seji, kar pomeni, da bodo glede te teme svetniki nesklepčni. Horvat je odločen, da to še ni zaključeno, če bo treba, bodo zadevo dali v razsodbo tudi državnemu zboru in vladi.

Vodja svetniškega kluba SDS meni, da je Janković z današnjo potezo pokazal, da ni župan vseh prebivalcev Ljubljane. Obžaloval je potezo svetniških klubov Levica, SD in Gibanja Svoboda, da na seji niso sodelovali, čeprav so se je nekateri svetniki udeležili. “Iskreno mi je žal, da je tako. Mi smo bili pripravljeni na razpravo,” je dejal.

Gradnja kanala C0 se nadaljuje kljub velikemu nasprotovanju lastnikov zemljišč. (Foto: zajem zaslona)

Že prejšnji teden
Kot smo že poročali, je upravno sodišče pritrdilo društvu Alpe Adria Green, da je lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani in zadevo agenciji za okolje vrnilo v ponovno odločanje. Janković je dejal, da je odpiranje okoljevarstvenega soglasja na pravnomočno gradbeno dovoljenje “praktično neizvedljivo”, iz česar je moč zaključiti, da mu je prav “malo mar za tamkajšnjo pitno vodo”. Janković naj bi ponedeljkovo izredno sejo komentiral na redni torkovi novinarski konferenci, so napovedali na občini.

Ana Horvat