fbpx

Javnomnenjska anketa: Skoraj 80 odstotkov Madžarov je mnenja, da se je premier Orban na krizne razmere odzval bolje od ostalih evropskih voditeljev

Foto: epa

Opozicija, Evropska ljudska stranka in ostale evropske institucije so kritizirale Orbanove ukrepe v boju z epidemijo. Med drugim mu je skupina EPP grozila z izključitvijo, a po rezultatih ankete, je kar 78 odstotkov Madžarov mnenja, da se je njihov predsednik vlade, odzval mnogo bolje v boju z epidemijo koronavirusa, kakor voditelji ostalih evropskih držav. Rezultati ankete so odraz visoke podpore in zaupanja aktualni vladi.

Na Madžarskem so izvedli nacionalno telefonsko raziskavo v katero so vključili tisoč sodelujočih državljanov. Vzorčno glasovanje je pokazalo, da je komaj pet odstotkov anketiranih mnenja, da so bili ukrepi na Madžarskem slabši od tistih, ki so jih sprejele druge evropske države v boju proti epidemiji koronavirusa. 75 odstotkov jih je zmerno in zelo zadovoljnih, le devet odstotkov Madžarov pravi, da so bili ukrepi pretirani. Tri četrtine jih meni, da se je vlada na čelu z Viktorjem Orbanom, na epidemijo odzvala pravočasno, medtem ko 13 odstotkov anketirancev pravi, da je bil odziv celo prepozen, poroča Breitbart.

Ne glede na to, da je ukrep o razglasitvi izrednih razmer v parlamentu podprlo 139 poslancev, od skupno 199, in večina javnosti, so nasprotniki iz levice, liberalci in režimski mediji kritizirali Orbanove ukrepe. Madžarska opozicija je bila do nove zakonodaje kritična, ker je bila izključena iz procesov odločanja v državi, Orbanu pa je očitala nepotrebne in neomejene pristojnosti, s katerimi bi tako lahko samo še utrdil svojo vladavino. Na nasprotovanje opozicije, nad Orbanovo strategijo, se je odzvala ministrica za pravosodje Judit Varga, ki pravi: “Namesto, da bi  nudili podporo/…/ je opozicija na Madžarskem organizirala negativno kampanjo brez primere in širila napačne informacije skupaj z osrednjimi liberalnimi mediji.”

Orban se je znašel pod hudimi pritiski
Poslanci Evropske ljudske stranke – EPP so šli celo tako daleč, da so želeli Orbanovo stranko Fidesz izključiti. Poudarili so, da izredne razmere ne morejo biti razglašene za nedoločen čas, ker so se bali, da bo Orban, svojo moč uporabil na civilni družbi in še dodali, da s takšnimi dejanji uničuje demokracijo.

Bivša ambasadorka Organizacije združenih narodov Susan Rice je zagrozila, da bodo Madžarsko izključili iz Evropske unije.

Madžarska ni osamljen primer, ki je v kriznem času odvzela moč parlamentu. Podobno je storil tudi  kanadski premier Justin Trudeau, ki je čas kriznih razmer določil vse do septembra. Za nekaj tednov je ustanovil poseben komite, kjer bo vključenih vsega skupaj 30 predstavnikov iz vseh političnih strank spremljalo epidemijo, sprejemalo ukrepe in pripravljalo izhodno strategijo.

Ko se bo situacija z epidemijo umirila, bo tako določil štiri posameznike, ki bodo odgovorni za sprejemanje ukrepov v poletnem času. Po besedah Trudeauja je tako imenovani “hibridni sistem” v kriznih časih veliko bolj učinkovit, saj si želi, da bo epidemija čimprej končana in, da bodo s pomočjo hitro sprejetih ukrepov pomagali pri okrevanju gospodarstva in zagotavljanju delovnih mest.

Ker se je epidemija na Madžarskem umirila, je Orban v torek napovedal, da bodo razglašene izredne razmere s katerimi so se borili proti epidemiji, zaključene v kratkem. Orban bo tako vrnil vsa pooblastila parlamentu.

Sara Kovač