fbpx

Je pandemija nova normalnost? Po novem koronavirusu na Kitajskem odkrili nov sev prašičje gripe!

Kitajski znanstveniki svarijo pred novim sevom prašičje gripe. (Foto: epa)

Kitajski znanstveniki so odkrili nov sev virusa prašičje gripe, ki naj bi po trditvah BBC lahko imel potencial, da preraste v pandemijo.

Novi sev virusa gripe naj bi po razkritjih kitajskih znanstvenikov, kot poroča BBC, prenašali prašiči, a okužijo se lahko tudi ljudje. Raziskovalce naj bi skrbelo, da bi virus lahko še naprej mutiral in se začel prenašati s človeka na človeka, zaradi česar bi lahko prišlo do še ene svetovne pandemije.

Čeprav za zdaj nov sev prašičje gripe še ne predstavlja neizbežne grožnje, pa naj bi imel “vse znake” visoke prilagodljivosti, da okuži ljudi, zaradi česar ga je potrebno pozorno spremljati. Kitajski raziskovalci so se v članku, objavljenem v “Proceedings of the National Academy of Sciences“, zavzeli za takojšnje poostrene ukrepe nadzora svinjske industrije.

Opozorilom navkljub ni razloga za paniko
Do zadnje pandemije svinjske gripe je prišlo leta 2009, sev pa se je izkazal za manj smrtonosnega, kot je sprva kazalo. To naj bi bilo pripisati že pridobljeni odpornosti prebivalstva na ostale seve gripe. Trenutna cepiva proti novemu sevu, ki so ga poimenovali G4 EA H1N1, ne učinkujejo, a stroka ostaja samozavestna, da jih bodo lahko prilagodili glede na potrebe.

“Trenutno nas je po vsej pravici zamotil koronavirus,” je za BBC povedal profesor Kin-Chow Chang z Univerze v Nottinghamu. “A ne smemo pozabiti na potencialno nevarne nove viruse.” Changovim opozorilom se je pridružil profesor James Wood z oddelka za veterino na Univerzi v Cambridgeu, ki je poudaril, da so domače živali lahko vir novih patogenov, potencialno nevarnih za ljudi.

Ivan Šokić